woensdag, 28 april 2021

29-4 DLVA live met Christiaan Weijts

Voor filosofisch en wetenschappelijk ingestelde schrijvers lijkt het een straf dat je in ons land voornamelijk wordt gerecenseerd door literatuurwetenschappers. Hen gaat het minder om idee├źn maar vooral om een mooi verhaal met mooie zinnen. Misschien dat daarom de meeste Nederlandse literatuur gaat over egodocumenten die worstelingen met ouders, verkeerde vrienden of juist geen vrienden, ontluikende seksualiteit en vooral het geloof als onderwerp hebben. Persoonlijke ellende verkoopt, idee├źnromans nee, dat vinden we lastig.

Christiaan Weijts┬á(Leiden, 4 mei 1976) is zo’n schrijver die idee├źnromans aflevert. Op donderdag 29 april praat DLVA/Bazarow hoofdredacteur Roeland Dobbelaer met Weijts over zijn laatste roman Furore. Eerst houdt Weijts een korte lezing over zijn roman. Aan de hand van foto’s van Parijs en Schoorl en diverse schilderijen vertelt hij over de vriendschap tussen Picasso en de Nederlandse journalist Tom Schilperoort, een vriendschap die een grote rol speelt in zijn roman. Daarna start het gesprek en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Weijts studeerde van 1994 tot 1999 Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij is columnist in NRC en de Groene Amsterdammer. Hij woont en werkt in Den Haag.

Weijts’ debuutroman┬áArt. 285b, waarvan de titel verwijst naar het stalking-artikel in het Nederlandse Wetboek van strafrecht, verscheen in 2006.┬áArt. 285b.┬áwerd vrijwel unaniem lovend ontvangen, en leverde hem nominaties op voor zowel de AKO Literatuurprijs als de Gouden Uil.

Yoga Magazine

In oktober 2008 verscheen zijn tweede roman, Via Cappello 23. In de Tros nieuwsshow op Radio 1 noemde Pieter Steinz Weijts: ‘Een natuurlijke opvolger van Mulisch.’ De roman werd genomineerd voor de Gouden Uil en de AKO Literatuurprijs, en won de Gerard Walschapprijs.

Een jaar later verscheen De etaleur, een novelle ter gelegenheid van het 50jarig bestaan van het Nederlands Danstheater. Het boek kreeg een zeer warm onthaal en belandde op de longlist van de Libris Literatuurprijs.

In 2012 verscheen de roman┬áEuforie, waarmee hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs won en er werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.┬áIn zijn roman uit 2016 Het valse seizoen speelt klassieke muziek een hoofdrol. In zijn laatste roman Furore is de schilderkunst een van de grote thema’s, maar ook de toekomst van Nederland.

Lees hier de recensie van Roeland Dobbelaer van Furore.

Bestel hier je ticket voor DLVAlive van a.s. donderdagavond.donderdag, 13 mei 2021

Abonnee worden op Bazarow Magazine

Ben jij al abonnee op Bazarow Magazine? Elke twee weken verschijnt er een editie met interviews, voorpublicaties ├ęn het laatste boekennieuws. Ook verloten we elk nummer diverse boeken. In het laatste nummer maar liefst 13 boeken. Wil je kans maken,...


woensdag, 12 mei 2021

Een boek past in elke tas

[Lifestyle] Lezen en voorlezen hebben een heleboel voordelen. Het is leuk, je kinderen worden er slimmer van, krijgen een betere concentratie en lesstof wordt er makkelijker door. Voor het slapen gaan nog even samen genieten van het voorlezen van een...


zondag, 9 mei 2021

Bazarow Magazine nr. 9 verschenen

In het vorige Bazarow Magazine vroegen we onze lezers, om mee te doen aan Het grote Bazarow & De Leesclub van Alles Onderzoek. Voor degenen die dat hebben gedaan: hartelijk dank! Alle reacties die we hebben gekregen zijn waardevol en...