"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

29-4 DLVA live met Christiaan Weijts

woensdag, 28 april 2021

Voor filosofisch en wetenschappelijk ingestelde schrijvers lijkt het een straf dat je in ons land voornamelijk wordt gerecenseerd door literatuurwetenschappers. Hen gaat het minder om ideeën maar vooral om een mooi verhaal met mooie zinnen. Misschien dat daarom de meeste Nederlandse literatuur gaat over egodocumenten die worstelingen met ouders, verkeerde vrienden of juist geen vrienden, ontluikende seksualiteit en vooral het geloof als onderwerp hebben. Persoonlijke ellende verkoopt, ideeënromans nee, dat vinden we lastig.

Christiaan Weijts (Leiden, 4 mei 1976) is zo’n schrijver die ideeënromans aflevert. Op donderdag 29 april praat DLVA/Bazarow hoofdredacteur Roeland Dobbelaer met Weijts over zijn laatste roman Furore. Eerst houdt Weijts een korte lezing over zijn roman. Aan de hand van foto’s van Parijs en Schoorl en diverse schilderijen vertelt hij over de vriendschap tussen Picasso en de Nederlandse journalist Tom Schilperoort, een vriendschap die een grote rol speelt in zijn roman. Daarna start het gesprek en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Weijts studeerde van 1994 tot 1999 Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij is columnist in NRC en de Groene Amsterdammer. Hij woont en werkt in Den Haag.

Weijts’ debuutroman Art. 285b, waarvan de titel verwijst naar het stalking-artikel in het Nederlandse Wetboek van strafrecht, verscheen in 2006. Art. 285b. werd vrijwel unaniem lovend ontvangen, en leverde hem nominaties op voor zowel de AKO Literatuurprijs als de Gouden Uil.

Boekenkrant

In oktober 2008 verscheen zijn tweede roman, Via Cappello 23. In de Tros nieuwsshow op Radio 1 noemde Pieter Steinz Weijts: ‘Een natuurlijke opvolger van Mulisch.’ De roman werd genomineerd voor de Gouden Uil en de AKO Literatuurprijs, en won de Gerard Walschapprijs.

Een jaar later verscheen De etaleur, een novelle ter gelegenheid van het 50jarig bestaan van het Nederlands Danstheater. Het boek kreeg een zeer warm onthaal en belandde op de longlist van de Libris Literatuurprijs.

In 2012 verscheen de roman Furore is de schilderkunst een van de grote thema’s, maar ook de toekomst van Nederland.

Lees hier de recensie van Roeland Dobbelaer van Furore.

Bestel hier je ticket voor DLVAlive van a.s. donderdagavond.


Podcast filosofie: Martha Claeys over morele emoties

dinsdag, 23 april 2024

Aflevering 92 van de ISVW podcast De middag voordat Martha Claeys de Socratesbeker won voor...


Nieuws: Rik Van Puymbroeck wint Confituur Boekhandelsprijs 2024 met 'Treurwil'

dinsdag, 23 april 2024

Journalist en auteur Rik Van Puymbroeck wint met zijn boek Treurwil de Confituur Boekhandelsprijs 2...


Nieuws: Thriller en literair auteur Lidewij Martens overleden

dinsdag, 23 april 2024

Literair agentschap Sebes & Bisseling maakte zondag op hun Instagramaccount bekend dat auteur ...


Nieuws: De definitie van literatuur is belangrijker dan ooit tevoren

maandag, 22 april 2024

Wat is literatuur? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, blijkt uit recent onderzoek van letterkun...