"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Autisme beter begrijpen

Dinsdag, 4 augustus, 2020

Geschreven door: Brigitte Harrisson, Lise St-Charles
Artikel door: Wendy van den Berg

Hoe werkt het autistisch brein

[Recensie] Met veel enthousiasme begon ik het boek te lezen. Een boek waarin autisme van verschillende kanten werd bekeken en uitgelegd. Het boek begint met een gedeelte over de geschiedenis van autisme en hoe daar vroeger mee om werd gegaan. Als ik dat allemaal zo lees, ben ik blij dat mijn zoon, die sinds kort ook de diagnose autisme kreeg, in dit tijdperk geboren is. Vroeger dachten ze dat het ontstond door te weinig liefde van de ouders en werd het kind gezien als een mislukking, om het maar even botweg zo te zeggen.

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om iemand met autisme een zo zelfstandig mogelijk leven te laten leiden. In het boek wordt nog gesproken over de verschillende vormen van autisme, terwijl bij de diagnose van mijn zoon werd aangegeven dat dat hier in de zorg niet meer gebeurt. Hier is autisme autisme, en geen aparte termen zoals Asperger.

De uitleg die wordt gegeven in het boek, vond ik echter toch interessant. Hoe werken de hersenen van iemand met autisme en regelmatig kwamen er ook vergelijkingen voorbij met een persoon zonder autisme.

De uitleg is onderverdeeld in zes verschillende delen: autistische uitingen, het dagelijks leven, leerprocessen, zelfrespect, sociale vaardigheden en zelfbestuur. Bij elke onderdeel worden een aantal vragen gesteld en daarop antwoord gegeven die worden ondersteund door persoonlijk voorbeelden.

Dans Magazine

Wat ik jammer vind, is dat meer maar vanuit een drietal personen de persoonlijk verhalen komen. En omdat autisme een erg ruim begrip is, had ik gehoopt op ook een ruimere blik vanuit de persoonlijke verhalen. Er zit weinig nuance in de verhalen en uitleg. Er wordt in mij ogen teveel uitgegaan van de ergste gevallen, waardoor ik vaak geen klik had met de voorbeelden die werden gegeven.

Waar ik vaak op bleef steken, waren de beroepsgerichte termen en de bronvermeldingen (zo’n 30 stuks) die bijna allemaal verwijzen naar boeken die je natuurlijk niet binnen handbereik hebt. Er staat wel een woordenlijst achter in het boek, maar toch werd ik geremd bij het lezen van de tekst. De woordenlijst die aanwezig is, is ook niet altijd even duidelijk.

Al met al, heb ik toch een wat meer puzzelstukjes op z’n plek kunnen leggen met betrekking tot het gedrag van mijn zoon, maar er zaten aan het lezen toch meer nadelen dan voordelen. Hierdoor heb ik een dubbel gevoel bij dit boek en blijf ik dus op 3 sterren hangen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles