"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Handboek oriëntatie voor de avontuurlijke reiziger

Maandag, 17 augustus, 2020

Geschreven door: Keesjan van den Herik, Ilse Verklaart
Artikel door: Rijkert Knoppers

GPS of smartphone zijn niet voldoende

[Recensie] Welke route kies je als je een eindje wilt wandelen of fietsen? Wie in Nederland erop uittrekt kan bijna niet verdwalen, en voor een eenvoudig ommetje is voorbereidend werk ook nauwelijks nodig, daar zorgen de overal geplaatste zeskantige borden, paddenstoelen, stickers of knooppuntenbordjes wel voor. En de meer geroutineerde wandelaars of fietser, die zelf een route willen bedenken en van de voor de hand liggende paden willen afwijken, zullen dankzij hun smartphone of GPS (Global Positioning System) ongetwijfeld moeiteloos hun weg kunnen vinden. Maar hoe doe je dat bij een meer avontuurlijke onderneming? Hoe kan je je oriënteren in een mistig landschap of in dunbevolkte gebieden zonder paden? Wat als je wilt skiën of mountainbiken vanaf steile hellingen zonder duidelijke oriëntatiemogelijkheden? Een ding maakt het onlangs verschenen handzame boekje Handboek oriëntatie duidelijk: met je GPS of je smartphone alléén ga je het meestal niet redden, daar komt echt meer bij kijken. In een duidelijk overzicht maken de auteurs, beiden ervaringsdeskundigen op het terrein van avontuurlijke tochten, onderscheid tussen vier soorten tochten: hiking cross country of bijvoorbeeld toerskiën zonder paden en markeringen, bergwandelen met paden in de buurt, ATB-trails in alpien terrein en meerdaagse hiking of bikepacking in onherbergzaam gebied.

Daarvoor was er al een opvallende en belangrijke conclusie getrokken: ondanks alle moderne apparatuur waarover de moderne avonturier kan beschikken, is er één oriëntatiemiddel dat bij geen enkele trektocht mag ontbreken: de topografische kaart. Bij alle soorten wandelingen en bijvoorbeeld skietochten blijkt de kaart ter voorbereiding van de tocht onmisbaar, alleen in het geval van een ATB-trail kan een GPS de kaart als hoofdnavigatiemiddel wel vervangen, maar zelfs in die situatie is een kaart noodzakelijk voor het bieden van een overzicht.

Het boek gaat verder uitvoerig in op alle denkbare oriëntatiemiddelen, behalve kaartmateriaal komt de hoogtemeter, het kompas en de GPS aan de orde. Ten aanzien van het gebruik van de GPS rijst de vraag of de smartphone niet net zo goed te gebruiken is om zich te kunnen oriënteren. Daarmee zou de gebruiker natuurlijk zich de aanschafkosten van een prijzig GPS-apparaat kunnen besparen. En de smartphone heeft ook nog andere voordelen, aldus de auteurs, die er onder meer op wijzen dat het scherm groter en scherper is, de software vaak actueler is en er is soms een betere positionering mogelijk, doordat de mobiele telefoon ook wifi en zendmasten kan benutten. Daar staat bijvoorbeeld tegenover dat smartphones veel meer elektriciteit verbruiken dan een GPS, ze zijn meestal niet waterdicht en mobieltjes zijn moeilijk te gebruiken als het scherm nat is.

Het boek is duidelijk als introductie bedoeld, en niet, bijvoorbeeld, als gedetailleerde handleiding voor bijvoorbeeld het gebruik van een GPS-apparaat. Heldere taal en logische opbouw siert het boek, het zou echter geen slecht idee zijn als er ook verwijzingen zouden zijn opgenomen naar andere handleidingen op dit gebied. Elke titel dan het liefst voorzien van een inhoudelijke beoordeling, zodat de lezer het kaf van het koren kan onderscheiden.

Foodlog

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles