Artikelen

“Vandaag zul je bedoelen zeker?”

Er zijn makkelijke en moeilijke manieren om de klimaatcatastrofe af te wenden, beweert succesauteur Jonathan Safran Foer in zijn nieuwe boek. Ons voedingspatroon aanpassen is een makkelijke, maar waarom doen we dat dan niet?

[Interview] Een sprong van de iconische Golden Gate Bridge, die de baai van San Francisco overspant, leidt in 98% van de gevallen tot de dood.


Lees verder...

De verborgen problemen van opwarming

[Recensie] De Amerikaanse journalist David Wallace-Wells begon zich enkele jaren geleden te interesseren voor natuurrampen, die mogelijk veroorzaakt worden door klimaatverandering. Hij opent zijn boek met een lange stroom indrukwekkende rampen in de afgelopen jaren, maar beantwoordt daarbij niet de vraag hoe uitzonderlijk het aantal rampen in die periode nu eigenlijk was. Sterker, volgens Wallace-Wells “heeft het geen zin om te vragen in welke mate de rampen veroorzaakt werden door menselijke opwarming”.


Lees verder...

Grenzeloos groeiend

[Signalering] Nederland had als eerste West-Europees land bijna al zijn hoogvenen vergraven, maar was ook eerste in het restaureren van vergraven venen. Beijerinck, directeur van het Veldbiologisch Station Wijster, ontdekte in de jaren dertig het ‘Meerstalblok’, een bijna ongeschonden stuk hoogveen in het Bargerveen. In 1959 pleitte Victor Westhoff (Natuurbeschermingsraad) voor aankoop van de laatste gebieden met nog enigszins intacte hoogveenstructuur waaronder Meerstalblok.


Lees verder...

Yuval Harari’s posthumane toekomst

Vergeet de robotapocalyps in 2100. Het einde van de mens is zich al volop aan het voltrekken op subtielere wijze, zo stelt Israëlisch filosoof Yuval Harari. Algoritmes zullen de rol van onze vrije wil overnemen, terwijl onze humanistische concepten van individualiteit en democratie eigenlijk nu al door de feiten achterhaald zijn. Maar heeft Harari wel een alternatief op zak?


Lees verder...

Schaken met de geschiedenis

De onderlinge relatie tussen Hannah Arendt en andere Joodse denkers op de vlucht

[Essay] Hannah Arendt blijft een controversiële denker die vaak hevige weerstand oproept en haar connectie met Heidegger heeft het er niet beter op gemaakt. Tegelijkertijd is haar invloed wellicht groter dan ooit; haar boeken worden regelmatig herdrukt en de secundaire literatuur neemt gestaag toe.


Lees verder...

Een geïnspireerd perspectief op gezondheid en ziekte

[Recensie] Voor ons lichaam zorgen we, bewust of onbewust. Met dagelijkse routines of in de sportscholen, maar ook, als het nodig is, in revalidatiecentra of tijdens een strandwandeling om eens lekker uit te waaien. Wat nou als dat lichaam hapert, we ons bewust worden van onze lichamelijke begrenzingen en onze, vaak vanzelfsprekend geachte, lichamelijke autonomie verdwijnt?


Lees verder...

Tolteekse mysterieën

De schrijvers

[Recensie] Don Miguel Ruiz (1952) is een Mexicaanse-Amerikaanse sjamaan en een grote jongen binnen de New Agebeweging. Voor zijn bekendste en in tientallen talen vertaalde boek The Four Agreements (1997) gebruikte hij oude Tolteekse inzichten om zijn internationale miljoenenpubliek naar meer persoonlijke vrijheid te loodsen. Medeauteur Barbara Emrys is eveneens sjamaan en kan u Tolteeks leren dromen.


Lees verder...

Tienerliefde, een geheim experiment en o ja, de wereld redden

[Recensie] Hoe zorg je ervoor dat lezende Young Adults niet na dertig bladzijden buffelen in een papieren boek zich verveeld op hun mobieltje storten? Stop er ten eerste voldoende spannende elementen in. Schrijf vervolgens het verhaal bijzonder filmisch op, zodat het leest als een snelle, hippe Netflixserie met alle plotwendingen op de juiste plekken om de lezer/kijker aan de avonturen van de helden gekleefd te blijven.


Lees verder...

Er zouden meer boeken moeten zijn over racisme en politiegeweld.

[Recensie] Rashad en Quinn zijn twee jongens die op dezelfde school zitten, maar elkaar niet echt kennen. Ze hebben weinig met elkaar te maken. Totdat Rashad door een agent het ziekenhuis in geslagen wordt terwijl Quinn getuige is. Beide jongens hebben eigenlijk helemaal geen zin in gedoe en willen het liefst gewoon doorgaan met hun normale leven.


Lees verder...

Wanneer tijd echt geld is…

[Recensie] Jules woont in Sempera, waar tijd in je bloed zit en waar je de tijd kan omzetten in geld. De rijken leven lang, terwijl de armen op jongere leeftijd sterven. Jules woonde vroeger op het landgoed van de familie Gerling, welke veel belasting heffen op de bevolking. Ze moest samen met haar vader vluchten van dit paleis,


Lees verder...

Artikel door:

Auteurs:

Beoordeling: