Artikelen

Elkaar in de weg zittende stijlen

[Recensie] Het boekenweekgeschenk van 2017 komt tot onze vreugde van Herman Koch. Niks ten nadele van alle voorgaande auteurs (nee, geen namen), maar er zijn jaren dat dit jaarlijkse boekhandelbezoekbevorderende epistel originaliteit noch geestdrift uitstraalt. Aan de auteur van De Greppel de uitdaging er wat van te maken.

Het begint goed. Tom Sanders,

Lees verder…

Een wantrouwenskwestie

[Recensie] Het probleem met een boek van Herman Koch is dat het zoveel scherpe, leuke en dwarse ideeën bevat die bovendien zo geestig uitgewerkt zijn, dat je alles zou willen citeren. Dat gaat onverminderd op voor De Greppel. Maar ja, het hele boek hier overschrijven laat deze recensie niet toe. Dan maar in het kort.

Op een nieuwjaarsreceptie vangt de burgemeester van Amsterdam een duidelijk signaal op dat zijn vrouw vreemdgaat.

Lees verder…

Artikel door:

Auteurs:

Beoordeling:

Berichten over een colorotheek

[Recensie] Bij de Sikkensprijs 2017 verscheen deze week een compact knalgeel boekje over de Forbes Pigment Collection/Straus Center for Conservation and Technical Studies van Harvard University: een erg lange naam voor een wonderlijke Amerikaanse collectie met kleurpigmenten.

Directeur Narayan Kandekar schreef een korte geschiedenis van het colorisme in zijn wetenschappelijk instituut en de daaraan verbonden onderzoeken.

Lees verder…

Artikel door:

Beoordeling:

Het veelbewogen leven van Svetlana Alliloejeva

[Recensie] Dit boek vertelt het levensverhaal van Svetlana Alliloejeva, de enige dochter van Jozef Stalin, de beruchte dictator van de Sovjet-Unie tussen 1924 en 1953. In meer dan 500 pagina’s krijgen we inzicht in haar leven, een kijk op haar complexe karakter en op de strijd die ze haar hele leven voerde tegen de last van haar achternaam.

Lees verder…

Artikel door:

Beoordeling:

Zitkuil, partnerruil en vleesfondue

Een van de mooiste foto’s uit Het Grote Jaren 70 Boek beslaat twee pagina’s. Hier zie je het echte leven van toen in één oogopslag: de nieuwe losse toon samen met de oude gebruiken en manieren van doen. Want lang niet iedereen had ineens lang haar, beschikte thuis over een zitkuil of was aan het experimenteren met partnerruil of vleesfondue.

Lees verder…

Artikel door:

Beoordeling:

Naar één Koninkrijk van Nederland en België in 1815

[Signalering] In een smeuïg en goed geïllustreerd relaas dompelt Wilfried Uitterhoeve de lezer onder in de diplomatieke wereld rondom de herschikking van het Europese continent na de aftocht van Napoleon. Centraal staat de geslaagde poging van de ambitieuze Willem I om ook soeverein van de zuidelijke Nederlanden te worden.

Uitterhoeve beschrijft hoe Willem uiteindelijk wist te profiteren van het streven van de Europese grootmachten naar een stabiel internationaal stelsel.

Lees verder…

De rol van katholieke culturele kringen in de Vlaams-Nederlandse verstandhouding

[Signalering] De onvrede van katholieken in het zuiden droeg beslissend bij aan de scheiding van de noordelijke en zuidelijke Nederlanden in de jaren 1830; dit is bekend. De verbindende rol van het katholicisme na 1830 is veel minder bekend. Roberto Dagnino analyseert die. Zijn aandacht gaat vooral uit naar de ‘hoge’ cultuur, naar prominente personen en intellectuele debatten als die omtrent de spelling van Nederlands en de opkomst van de neogotiek.

Lees verder…

Artikel door:

Auteurs:

Beoordeling:

Een mens wil friemelen

[Recensie] Nog niet zo lang geleden kon ik me oprecht verbazen over hoe bijna iedereen in de trein met een smartphone in de weer was en ik het uitzicht op de weilanden helemaal voor mezelf privé had. En me hoofdschuddend afvroeg waar het toch heenging met de wereld. Waar bleef de menselijke betrokkenheid, de diepgang en de aandacht voor de omgeving?

Lees verder…

Artikel door:

Auteurs:

Beoordeling:

Vermakelijk, maar weinig zinvol

Over het nut van de Nationale Wetenschapsagenda kun je twisten en datzelfde kun je doen over Hoe zwaar is licht.

In dit boek, dat is samengesteld door Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan (beide geven leiding aan de Nationale Wetenschapsagenda) geven ruim honderd wetenschappers in enkele pagina’s antwoord op evenzoveel vragen die zijn voorgelegd aan de Nationale Wetenschapsagenda.

Lees verder…

Helende effecten van de geest op het lichaam

[Recensie] Karl-Heinz neemt elke dag naast zijn normale medicijnen een dikke, naar vis ruikende, witte pil en een heldergroen drankje met sterke lavendelgeur. Hij zet er telkens hetzelfde nummer van Johnny Cash bij op: Help me. De pil en het drankje zijn placebo’s, dat weet Karl-Heinz. De echte medicijnen slikt hij om afstoting van zijn getransplanteerde nier te voorkomen.

Lees verder…

Artikel door:

Auteurs:

Beoordeling: