Artikelen

Als vakmanschap politiek wordt

Wat gebeurt er als overheidsdiensten à la Rijkswaterstaat het werken onmogelijk gemaakt wordt? Sterauteur Michael Lewis schreef een verontrustend boek over technische ambtenaren onder Trump.

[Recensie] Wat kan je het beste doen als er een tornado op je afkomt? In de badkamer in de badkuip onder een matras gaan liggen. Het is een smakelijk weetje uit het laatste boek van Michael Lewis,


Lees verder...

Als het makkelijk was om slank te zijn, waren we het allemaal

Ik ontmoette Anthony Warner – biochemicus, kok, blogger over voedsel – vorig jaar persoonlijk, toen we hem uitnodigden voor een lezing naar aanleiding van zijn wereldwijde bestseller The Angry Chef (vertaald als De Eetwijzer). Het is een kleine, slanke man met een heel bescheiden buikje, waarover hij tijdens zijn lezing grappen maakte.


Lees verder...

Artikel door:

Auteurs:

Een kennismaking met de wereld van toeval en kansen

Toeval en logica

[Recensie] Kans en waarschijnlijkheid zijn lastige begrippen. Wiskundige en classicus Steven Tijms probeert ze zo simpel mogelijk uit te leggen. Hij kiest voor een historische aanpak, gevolgd door toepassingen zoals de gokkersdwaling (na veel rood bij roulette wordt de kans op zwart groter) en de hot hand (na enkele treffers bij bijvoorbeeld basketball wordt de succeskans groter), 


Lees verder...

Hoe kun je nou je voorouders vermoorden?

Günther Anders, hij studeerde bij Heidegger, huwde Hannah Arendt en schreef boeken over een verzonnen land.

[Recensie] Een wonderlijker verhaal dan De vooroudermoord van Günther Anders (1902-1992) heb ik in tijden niet gelezen. Is het wel een verhaal? Het oogt eerder als een wetenschappelijk artikel, compleet met voetnoten, nawoord en enkele aanhangsels.


Lees verder...

Zoek zingeving niet in de diepte, maar in de flinterdunne breedte

[Recensie] De Belgische Tom Hannes (1970) heeft een gesprekspraktijk voor psychische, existentiële en professionele begeleiding, aldus zijn website. Eerder publiceerde hij Zen of het konijn in ons brein en Een kleine meditatiegids. In zijn boek schrijft hij dat hij aan verschillende universiteiten filosofie heeft gestudeerd.

Zowel in westerse filosofieën als in Zenboeddhisme vind je richtlijnen voor het goede leven,


Lees verder...

Een inkijkje in de vroege historie van christelijk Europa

[Recensie] In het Rijksmuseum van Oudheden presenteerde  de Vlaamse historicus Pierre Trouillez dinsdag 14 mei 2019, de herziene uitgave van De Germanen en het Christendom. Het boek gaat over de boeiende overgangsperiode van de klassieke oudheid naar de middeleeuwen en de ontmoeting van de Germaanse wereld met het Christendom. Pierre Trouillez (1946) promoveerde in de Godgeleerdheid.


Lees verder...

Moord die reeds tientallen jaren gistte

[Recensie] De legal thriller is het domein van buitenlandse kanonnen als John Grisham en David Baldacci. Zij hebben nu gezelschap gekregen van Karsten Gilhuis, een schrijver van Nederlandse bodem. De overtreding is zijn schrijversdebuut, een misdaadroman zoals de cover belooft. Centraal staat een ogenschijnlijk zinloze moord in een snackbar. De moordenaar laat zich rustig arresteren.


Lees verder...

Aan de verteller

[Blog] Er zijn van die boeken die niet zo recent zijn maar heel erg de moeite waard om genoemd te worden. Deze week (Nieuwsbrief Kinderboeken van 13 juli 2019) worden twee boeken uitgelicht die min of meer met uitvinden te maken hebben.

Allereerst Babel van auteur/illustrator Arnoud Wierstra,  een tekstloos prentenboek. Zie het boek ook als een kinderkunstboek.


Lees verder...

Ik heet Nora en ik ben uitvinder

[Recensie] Een nieuw boek van Anna Woltz? Zeker, maar geen volwaardige nieuwe jeugdroman. Het is er ééntje in de Tijgerlezen reeks van de geplaagde uitgeverij Querido, waarvan het de vraag is hoe het allemaal verder gaat. Voorlopig rollen er in deze serie voor beginnende lezers met regelmaat boekjes van de plank, waarvan ook Woltz er één voor haar rekening neemt.


Lees verder...

Uit het hart van de Italiaanse keuken

[Recensie] Jamie Oliver behoeft geen introductie meer. Een heel imperium heeft hij inmiddels opgebouwd met TV-series, YouTube kanaal, restaurants, etenswaren, kookspullen en 20 kookboeken. Dertien jaar na Jamie’s Italië is hij terug in zijn geliefde land met als resultaat kookboek nummer 21: Jamie kookt Italië.

Zijn vorige boek was een zeer uitgebreide trattoria menukaart en vooral een portret van de speciale mensen die hij ontmoette op zijn reis door de culinair diverse streken.


Lees verder...