Barricadepo√ęzie

Barricadepo√ęzie

Lyrisch activisme sinds 1848

In november publiceerden docent Moderne Nederlandse Letterkunde Johan Sonnenschein en docent Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Gent Kornee van der Haven een boek over politiek ge√Įnspireerde po√ęzie in de Belgische en Nederlandse literatuur getiteld:¬†Barricadepo√ęzie: Lyrisch activisme sinds 1848¬†¬†externe link.

Vergetelheid

Wie de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis erop naslaat, dreigt te denken dat wij in dit taalgebied niet aan¬†politiek ge√Įnspireerde po√ęzie¬†doen. Sommige dichters raakten in de vergetelheid hoewel hun werk een belangrijke rol in de politieke en sociale strijd speelde. Anderen haalden de literaire canon ondanks hun politiek ge√Įnspireerd werk.¬† Maar in de¬†Belgische en Nederlandse literatuur bestaat een lange traditie van politieke po√ęzie, van Gorter tot van Ostaijen en Micha√ęl Slory en van Sonja Prins tot Joke Kaviaar en Dominique De Groen.

Lyrisch activisme

Barricadepo√ęzie zet het lyrisch activisme weer in de schijnwerpers. Elk hoofdstuk vertrekt vanuit een gedicht. Daarmee vormt het boek een bescheiden bloemlezing vanaf 1848. Maar tegelijk is het een poging om de lezer te inspireren en activeren voor en in de strijd voor maatschappelijke verandering.

Recensies

05-04-2022

Barricadepo√ęzie

Lyrisch activisme sinds 1848 [Recensie] Wat hebben Multatuli, Henri√ętte Roland Holst, Paul Van Ostaijen en Herman Gorter met elkaar gemeen? Allen beoefenden ze een genre dat je als lyrisch activisme...


Lees verder...