"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De geschiedenis van de schoonheid

De geschiedenis van de schoonheid is niet alleen een geschiedenis van de kunst of een geschiedenis van de esthetiek. Umberto Eco laat kunst en esthetiek in dit volledig in kleur geïllustreerde standaardwerk op verbluffende wijze samenkomen om zodoende tot een definitie te komen van schoonheid, geldend van de klassieke Oudheid tot nu.
De geschiedenis van de schoonheid is geschreven voor een breed en divers publiek. Het gaat in op schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, film, fotografie, literatuur en poëzie en biedt een rijk en intelligent panorama van dit ontzagwekkende onderwerp.
In De geschiedenis van de schoonheid zien we hoe Eco op een boeiende en eclectische manier met het thema omgaat: we lezen niet alleen over Botticelli en Michelangelo, maar ook over de mode uit de jaren zestig en de verwantschap met de manier van kleden van het oude Egypte. Het biedt een verrassend perspectief op bekende materie, maar zit ook boordevol briljante nieuwe beschouwingen. Het bevat prachtige voorbeelden uit de schilderkunst en de beeldhouwkunst en fragmenten uit de literatuurgeschiedenis en filosofie.

Umberto Eco (1932) is een van de grootste schrijvers en denkers van deze tijd. Hij is beroemd geworden door zijn grote romans De naam van de roos, De slinger van Foucault, Het eiland van de vorige dag, Baudolino en De mysterieuze vlam van koningin Loana. Ook schreef hij De geschiedenis van de lelijkheid en De betovering van lijsten.

‘De geschiedenis van de schoonheid is een prima inleiding in de esthetica, geschreven voor een breed publiek. De waarde van het boek wordt nog aanzienlijk verhoogd door de vele filosofische en literaire citaten over schoonheid, uit de betreffende historische perioden. (…) Verder is het boek een lust voor het oog.’
trouw

‘Wie leest, stapt uit de chronologie en etikettenplakkerij van de schoolse kunstgeschiedenis de wereld van de liefhebber binnen.’
michaël zeeman, de volkskrant

‘De geschiedenis van de schoonheid van Umberto Eco is een betoverend bladerboek.’
vrij nederland

‘Wie kijkt, zal eindeloos blijven bladeren.’
intermediair

Informatie