De LEIFarts

De LEIFarts

Bijna vijftien jaar na de stemming van de euthanasiewet blijft het onderwerp in de taboesfeer. Dit boek van dokter en LEIFarts Patrick Wyffels wil daar verandering in brengen. In een dertigtal verhalen vertelt Wyffels hoe hij zijn hele leven en carriĆØre lang is omgegaan met de lijdende mens en met de dood. En vooral hoe hij als dokter en LEIFarts een bijdrage heeft geleverd om mensen die ondraaglijk leden – lichamelijk en/of psychisch – een waardig levenseinde te bezorgen.

Hij vertelt over zijn eerste confrontaties met de dood als kind, en hoe die ervaringen ertoe geleid hebben dat hij geneeskunde ging studeren en huisarts werd. En hoe hij zich later aansloot bij LEIF, het Levenseinde Informatieforum, en zich actief ging inzetten voor lijdende patiƫnten en euthanasie ging toepassen.

Wyffels beschrijft open en waarheidsgetrouw alle aspecten van de euthanasie, van de aanvraag tot de uiteindelijke uitvoering, en gaat daarbij geen enkel taboe uit de weg. Verdriet, opluchting maar ook twijfel, het komt allemaal aan bod. Zo krijgt de lezer een inkijk in de spreekkamer van een LEIFarts en ook begrip voor de bijzondere taak die deze dokters op zich nemen, te midden
van een maatschappelijk debat dat nooit zal stilstaan.

Patrick Wyffels (1951) studeerde geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen en was daarna huisarts, lector aan het Centrum voor Huisartsgeneeskunde Antwerpen en assistent aan het Vaardighedenlabo van de Universiteit Antwerpen. Sinds 2012 is hij LEIFarts. Hij is auteur van verschillende wetenschappelijke werken, en heeft sinds 2010 een vaste verhalenrubriek in HuisartsNu over zijn praktijkervaringen. Die casussen inspireerden hem tot deze bundel over euthanasie, en over hoe hijzelf LEIFarts werd.

http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/de-leifarts

Informatie

Recensies

30-03-2021

De LEIFarts

De weg naar een waardig levenseinde [Recensie] Het meest interessante aan het boek De LEIFarts. Of de weg naar een waardig levenseinde is ongetwijfeld het voorwoord en het nawoord, respectievelijk van de...


Lees verder...