De schooldagen van Jezus

De schooldagen van Jezus

Sim贸n heeft zijn hele leven ingericht rond zijn rol als pleegvader van de eigenzinnige jongen Dav铆d. Toch is er m茅茅r nodig om het kind te begrijpen, te kunnen liefhebben. Hij zal zich open moeten stellen voor een wereld die hem onbekend was; de ratio en het denken loslaten, en toetreden tot een realiteit van intu茂tie, gevoel, muziek en dans.

Ze zijn halsoverkop vertrokken, gevlucht voor de autoriteiten. Sim贸n en In茅s vinden een woning in Estrella, een rustige stad die vooral opvalt door het bijzondere opleidingsinstituut. Daar leert hun zesjarige pleegzoon Dav铆d geen wiskunde of grammatica, maar – tot grote verbazing van zijn ouders – over het verband tussen sterren en dansen.

De pragmatische Sim贸n begrijpt niets van de school, en steeds minder van Dav铆d. De jongen benadrukt voortdurend dat Sim贸n zijn echte vader niet is, en Sim贸ns levenslessen dringen niet tot het kind door; het gevoel dat Sim贸n iets fundamenteels niet begrijpt, groeit met de dag. Maar ondanks de onorthodoxe lessen, waar ook schoolreisjes naar een nudistenstrand bij horen, ziet Sim贸n de jongen opleven. Alleen Dmitri, de conci毛rge van het naast de school gelegen museum, baart hem zorgen. Waarom hangt hij de hele tijd bij de jongen rond, met zijn knipsels uit vieze blaadjes, en zijn obsessie voor Ana Magdalena, de bloedmooie danslerares? Waarom duikt hij overal op, op de meest onverwachte plekken en momenten, als een duvel uit een doosje?

De schooldagen van Jezus toont ons een vader die zijn kijk op de wereld baseert op logica en feiten, die meer op zijn geest vertrouwt dan op zijn lichaam, en een zoon die in alles het tegenovergestelde lijkt. Maar dan gebeurt er iets in het schoolgebouw dat de hele stad op zijn kop zet. Langzaam ziet Sim贸n in dat er misschien nog een andere kant van het menselijk bestaan is: iets n谩谩st denken en ratio. Het lichaam, het gevoel, de dans; iets wat vooralsnog ongrijpbaar voor hem was, maar waar Dav铆d het levende bewijs van is. Sim贸n zet alles op alles om zijn zoon te kunnen liefhebben en eindelijk te begrijpen.

Informatie

Recensies

14-02-2020

De schooldagen van Jezus

Vervreemdend [Recensie] Aan het einde van het eerste deel van deze trilogie van J.M. Coetzee, De kinderjaren van Jezus, is het drietal hoofdrolspelers aangekomen in Estrella. Ze waren gevlucht voor...


Lees verder...