De tijgerkat

De tijgerkat

In 1860 landt Garibaldi bij Marsala om Siciliƫ in te lijven bij de nieuwe, liberale eenheidsstaat Italiƫ. Het is gedaan met de Bourbons en met de feodaliteit: de platte, berekenende burgerij neemt de macht over. Don Fabrizio, prins van Salina, ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan, maar voelt zich machteloos tegenover de geschiedenis en zoekt troost in zijn studie van sterren en planeten. Zijn pupil Tancredi weet zich wel aan te passen aan het nieuwe bestel. Hij kiest de kant van Garibaldi, trouwt met de dochter van een steenrijke dorpsburgemeester en zal een hoge positie bekleden in de nieuwe staat.

De tijgerkat schetst een bedwelmend beeld van SiciliĆ«. Het landschap wordt in geuren en kleuren beschreven en de mensen komen werkelijk tot leven. De beschrijving van de dood van de prins is een van de mooiste sterfscĆØnes van de wereldliteratuur.

De tijgerkat heeft in Italiƫ inmiddels meer dan zeventig drukken beleefd en is in alle talen vertaald. Anthonie Kee leverde met zijn vertaling van deze klassieker een prestatie van topniveau.

Informatie

Recensies

06-11-2020

De tijgerkat

Het vergaan van glorie in al zijn pracht verteld   [Recensie] Ga in gedachten terug naar 1860, voel de warmte van SiciliĆ«, ruik de sacrale geuren van de kerk en de...


Lees verder...