Dieren in ons midden

Dieren in ons midden

Samenleven met dieren in het tijdperk van de mens

Nederland is kampioen biodiversiteitsverlies. In Dieren in ons midden stelt de auteur de vraag hoe we in Nederland ruimte houden voor wilde dieren aan de hand van actuele thema’s. Moeten we de landbouw verder intensiveren om ruimte voor natuur te scheppen of juist natuurinclusief te werk gaan? Is de wolf een ramp of een zegen? Kan de dierentuin een belangrijke rol spelen bij het behoud van soorten? Is het ethisch en ecologisch verantwoord om uitgestorven soorten via genetische modificatie weer nieuw leven in te blazen? 


Over de vraag hoe we biodiversiteitsverlies kunnen stoppen bestaat tussen natuurbeschermers en de andere maatschappelijke geledingen grote verdeeldheid evenals onder dierenbeschermers en natuurbeschermers onderling. De auteur legt de mechanismen bloot van de strijd voor dieren, die een strijd tussen mensen blijkt te zijn.


Jozef Keulartz (1947) is emeritus hoogleraar milieufilosofie. Hij publiceerde veel over sociale en politieke filosofie. De laatste jaren schreef hij vooral over dierethiek, milieufilosofie en natuurbeleid. 

Informatie

Recensies

01-06-2020

Dieren in ons midden

Samenleven met dieren in het tijdperk van de mens [Recensie] Dit boek biedt genuanceerde informatie over allerlei onderwerpen en gaat in op scheidslijnen en conflicten tussen natuurbeschermers, die bestrijding van...


Lees verder...
16-02-2020

Dieren in ons midden

We kiezen keihard het goedkoopste vlees in de supermarkt, en willen tegelijk schattige lammetjes in de wei Verschroeide koalaā€™s in AustraliĆ«, verbrande varkens en uitgemergelde grazers in Nederland: wat is...


Lees verder...