"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Dit verdronken land

In de geest van de Great American Novel schreef Jonkman met Dit verdronken land een grootse Hollandse roman over de mens en het polderlandschap, een literaire vertaling van de boerendiscussie.
De twee jonge broers Krijn en Lucas Endegeest wonen in het drassige laagland van West-Friesland: een polder waar de koeien nog op eilanden grazen en met de schuit over het water worden vervoerd. Wanneer dit eeuwenoude eilandenrijk op de schop dreigt te gaan, raken de broers verwikkeld in een onderlinge strijd. Moeten ze het land van hun vader beschermen of met de tijd meegaan? Dertig jaar later groeit Lucia Endegeest op in de familieboerderij. Ze worstelt met de beslissing die haar oom in het verleden heeft genomen. Haar zoektocht naar antwoorden voert haar naar de wildernis van Canada, waar ze ontdekt dat haar lot onlosmakelijk is verbonden met dat van haar familie en de boerderij.
Dit verdronken land is een ode aan het Hollandse landschap.
Over Gibraltar: ‘Het vrouwelijke antwoord op de door mannen gedomineerde roadnovel. […] Een verrassende generatieroman al met al, fris, goed geschreven en met als bonus een originele soundtrack.’ – de Volkskrant****
Over Zo gaan we niet met elkaar om: ‘Een eigentijdse versie van Remco Camperts klassieker Het leven is vurrukkulluk.’ – Jaap Goedegebuure in Trouw

Renske Jonkman studeerde Nederlandse Taal & Cultuur. Als schrijver en freelance journalist maakt ze interviews en reportages voor onder meer de Volkskrant en National Geographic. Voor dagblad Trouw schreef ze de afgelopen jaren een column over boeren en natuurbeschermers. In 2011 debuteerde ze succesvol met haar roman Zo gaan we niet met elkaar om, in 2015 verscheen haar roman Gibraltar.