"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het leven is zo eenzaam niet

‘De meest opzienbarende verrijzenis sinds Lazarus’, zo noemde Piet Piryns de wederopstanding van Lévi Weemoedt dankzij de bloemlezing die Özcan Akyol samenstelde ter ere van Weemoedts zeventigste verjaardag. Van Pessimisme kun je leren! (2018) werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. De geschrokken dichter, van kinds af aan weinig aandacht gewend, reageerde met een kort versje:

Kleine correctie

Door menigeen vergeten

werd ik voor dood versleten.

Versleten ben ik wel.

Maar dood is iets te snel.

En zó begint de bundel Het leven is zo eenzaam niet. Samen met Vic van de Reijt heeft Weemoedt een keuze gemaakt uit de mooiste gedichtjes die niet meer in druk zijn. Het is een treffende greep geworden uit Weemoedts droevigste hoogtepunten, waaronder zijn ‘Tips voor alleenstaanden’. Weemoedt zou Weemoedt niet zijn als hij niet ook de nodige nieuwe versjes aan deze verzameling toevoegde.

Lévi Weemoedt, pseudoniem van Izaäk Jacobus van Wijk (1948), is schrijver van tragikomische korte verhalen en gedichten, die hij als geen ander voor publiek ten gehore brengt. In de jaren 80 streed hij samen met Hans Dorrestijn om de titel ‘droevigste dichter van Nederland’. Daarnaast schreef hij de roman De ziekte van Lodesteijn, een ‘minor classic’, aldus de kritiek. In augustus 2021 verschijnt het langverwachte vervolg: Het nut van Lodesteijn. In 2014 verscheen de bundelMet enige vertraging, en in 2018 stelde Özcan Akyol de bloemlezing Pessismisme kun je leren!samen, die vrijwel meteen een bestseller werd.