Het verhaal van de zoon

Het verhaal van de zoon

Met haar nieuwe roman ‘Histoire du fils’ bevestigt Marie-HĂ©lĂšne Lafon haar unieke plaats in het Franse literaire landschap. Tijdens de ‘RentrĂ©e literaire 2020’ gooide het boek hoge ogen en inmiddels zijn diverse prijzen en nominaties binnen: o.a. shortlisted voor de prestigieuze Prix FĂ©mina Ă©n Prix Renaudot!

In een familiegeschiedenis die honderd jaar bestrijkt kom je slechts bij stukjes en beetjes het verhaal achter de mensen te weten. De pracht van het platteland, de liefde voor de natuur, de beide wereldoorlogen en hoe die op een indirecte manier het leven van de protagonisten hebben beïnvloed, het klassenverschil tussen de verschillende personages, het feminisme van de vrijgevochten Gabriëlle, de warmte in het gezin van HélÚne en Léon, de ambitie van de jonge Paul, het gemis dat André zijn leven lang blijft voelen
 De overtuigende psychologische portretten, die allengs duidelijker tot de verbeelding spreken in een loepzuivere secure stijl.
Lafon neemt nooit een stelling in, ze moraliseert niet, maar ze laat je als lezer zelf conclusies trekken. Ze fileert de gevoelens, soms op het wrede af. Bij haar geen vals sentiment, maar tederheid en rauwheid houden elkaar altijd in evenwicht. Een subliem boek! (Vertaling Katelijne De Vuyst)

Informatie

Recensies

04-12-2020

Het verhaal van de zoon

De zoon die er niet had mogen zijn [Recensie] Chanterelle, 1908. Paul Lachalme, geboren in 1903, wordt wakker door een hartverscheurend gegil. Een afgrijselijk ongeluk berooft hem van zijn tweelingbroertje....


Lees verder...