In vogelvlucht

In vogelvlucht

De kunstenaarsgroep Cobra (1948-1951) is de belangrijkste avant-gardebeweging van het Europa van na de Tweede Wereldoorlog. De oprichters waren afkomstig uit Denemarken, Belgiƫ en Nederland. Met hun directe en spontane manier van schilderen, hun eigenzinnige theorieƫn en vele uitingsvormen, inspireerden de leden, onder wie Asger Jorn, Pierre Alechinsky, Constant, Corneille en Karel Appel, vele andere kunstenaars.
Voor Cobra stond het experiment voorop. Net als kinderen werkten de kunstenaars zonder vooropgezet plan en met veel fantasie en kleur. Ze lieten zich tijdens het creatieproces inspireren door mythen, kindertekeningen, volkskunst, de prehistorie, oosterse kalligrafie, primitieve kunst en kunst van geesteszieken. Ook werkten zij samen op Ć©Ć©n doek, Ć©Ć©n papier of op Ć©Ć©n muur, en combineerden schrift en beeld op een vrije manier.
Cobra is uitermate betekenisvol geweest voor zowel het Nederlandse als het internationale kunstklimaat.
Willemijn Stokvis, Cobra-deskundige en auteur van vele publicaties over de groep, schetst in Cobra in vogelvlucht helder en bondig niet alleen de geschiedenis van de beweging, maar ook de verhouding van deze Europese beweging tot het internationale gebeuren in de kunst. Het unieke beeldmateriaal waarmee dit boek daarnaast is verlucht maakt het tot een kleinood voor iedere liefhebber van moderne kunst.

Recensies

28-05-2020

Cobra in vogelvlucht

Drie jaar Cobra, maar wat een impact! [Recensie] Over de kunstenaarsgroep Cobra (een acronym voor de namen van de hoofdsteden waar de oprichters vandaan kwamen Copenhague, Brussel, Amsterdam), de belangrijkste...


Lees verder...