Kijken door een sleutelgat

Kijken door een sleutelgat

Kort na het einde van de Eerste Wereldoorlog begon Roger Martin du Gard een dagboek bij te houden, een activiteit die hij dertig jaar (tot 31 december 1949) onafgebroken voortzette. Enkele jaren voor zijn dood voegde hij daar persoonlijke documenten, zoals brieven, eerdere dagboeknotities en jeugdherinneringen aan toe. Uit dit ruim drieënhalf duizend pagina’s tellende Journal maakte vertaalster Anneke Alderlieste een keuze: ze selecteerde passages over vriendschap (volgens hem belangrijker dan liefde), zijn werk en constante twijfel, de angst voor de dood, het ‘spinnen’ (dat trage gegons van gedachten) en zijn voorliefde om te observeren (sleutelgatkijken). Dan is er nog de politiek, welhaast vanzelfsprekend vanwege het wereldgebeuren in deze periode. Een eindeloos genuanceerd schrijven: alles om zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen.

Roger Martin du Gard (1881-1958) schreef meesterwerken als De Thibaults en Luitenant-kolonel de Maumort. Het eerste verscheen voor hij in 1937 de Nobelprijs ontving, het laatste schreef hij gedurende de laatste zeventien jaar van zijn leven.

Informatie

Recensies

15-04-2022

Kijken door een sleutelgat

Voyeurisme, twijfel, vriendschap en het gevecht tegen de dood [Recensie] Eerder vertaalde Anneke Alderlieste al een aantal romans van Nobelprijswinnaar Roger Martin du Gard (1881 – 1958), waaronder de onsterfelijke...


Lees verder...