"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Over het doppen van bonen

De beheerder van een terrein met vakantiehuisjes ontvangt een onverwachte bezoeker, die bonen bij hem koopt. Terwijl ze die samen doppen, vertelt hij hem het verhaal van zijn leven. De onbezorgde kindertijd op het Poolse platteland, ruw beëindigd door de Tweede Wereldoorlog, zijn opleiding tot elektricien, zijn jaren in West-Europa als saxofonist, zijn werk ten slotte als huisjesbeheerder op de plek waar vroeger zijn dorp stond en waar zijn familie vermoord werd. Vol melancholie én met humor vertelt hij in een onophoudelijke monoloog over het lot en het toeval.
Over het doppen van bonen is een imposant episch panorama, dat tegelijk de geschiedenis is van de mensen in de twintigste eeuw.

Wieslaw Mysliwski (1932) is een van de grootste levende Poolse schrijvers. Zijn romans getuigen veelal van het verdwijnende boerenleven, en hebben een universele en filosofische betekenis. Hij won maar liefst tweemaal de Nike, de meest prestigieuze Poolse literatuurprijs: de eerste keer was dat voor De horizon, de tweede keer voor Over het doppen van bonen. Daarnaast verschenen in Nederlandse vertaling Steen op steen en De laatste hand. In 2020 verschijnt zijn nieuwe roman: Het oog van de naald.

‘Een eersteklas verteller, een magiër met woorden.’ de Volkskrant

Informatie

Recensies