"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Raam, sleutel

Uit hoeveel levens bestaat een mensenleven? Het leven van schrijfster Karlijn komt plotseling tot stilstand wanneer ze op één dag Hanna ontmoet, een vrouw voor wie ze direct gevoelens krijgt, maar ook haar vriend verliest bij een ongeluk. Wie vind je terug als je de dag erna wakker wordt, jezelf of een ander?
Karlijns omgeving verwacht dat ze rouwt, maar dat lukt haar niet. Haar uitgever hoopt dat ze haar verhaal vertelt, maar ze zwijgt. Wanneer ze Hanna steeds meer gaat zien als een medeplichtige, wordt het tijd om hun verhaal te herschrijven.
Raam, sleutel is een intrigerend literair spel, over aantrekkingskracht en schuldgevoel, over rouw, leven en literatuur.
‘Robbert Welagen is een van de grootste Nederlandse stilisten.’ – Knack
‘Een verteller die schrijft als een schilder.’ – de Volkskrant
Over Antoinette: ‘Dankzij Welagens verfijnde, lichtromantische stijl weerklinkt in dit “kleine” drama een groter, universeler verlangen; naar een andere tijd, een andere plek, een ander leven.’ – de Volkskrant
‘Ongewenste kinderloosheid is een catch 22, en zelden las ik dat zo mooi en empathisch verwoord.’ **** – De Standaard
‘Welagens secure stijl maakt de gevoelens van de geliefden knap voelbaar, hun teleurstelling, hoop, jaloezie, eenzaamheid.’ – NRC Handelsblad
‘Sferisch, verlangend, maar ook zuigend. […] Een dromerig boek dus. Waarin woorden voor meer reuring zorgen en meer teweegbrengen dan het leven zelf.’ – Trouw

Robbert Welagen (1981) is een Nederlandse schrijver van romans en korte verhalen. Welagen debuteerde op 25-jarige leeftijd met Lipari (2006, Selexyz Debuutprijs, longlist Libris Literatuur Prijs). In 2008 verscheen het opnieuw lovend ontvangen Philippes middagen en in datzelfde jaar ontving hij het Charlotte Köhler Stipendium, een prijs voor veelbelovend schrijftalent. Daarna verschenen Verre vrienden (2009, shortlist BNG Literatuurprijs) en Porta Romana (2011). Zijn vijfde roman Het verdwijnen van Robbert (2013) stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en de BNG Literatuurprijs. De opvolger In goede handen verscheen in 2015 en twee jaar later maakte hij met Nachtwandeling een positief ontvangen uitstap naar het detectivegenre. In 2019 verschijnt Antoinette, een verhaal van verstilde droefheid, over verlies en verlangen, geschreven in een dromerige en verfijnde stijl. Momenteel werkt Robbert aan Raam, sleutel, een intrigerend literair spel over aantrekkingskracht en schuldgevoel, over rouw, leven en literatuur.
De korte verhalen van Welagen werden gepubliceerd in Hollands Maandblad, VPRO Boeken, HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer.

Informatie