Seizoenarbeid

Seizoenarbeid

Wanneer Duits auteur Heike Gei├čler niet meer rondkomt van freelance schrijven en vertalen, neemt ze een seizoensjob aan bij Amazon in Leipzig. De job, bedoeld als noodop┬şlossing, wordt al snel pure vernedering, en redelijk snel internaliseert Gei├čler de dynamiek en natuur van de post┬şkapitalistische arbeidsmarkt en onzekere arbeidsomstandigheden.
Al begon Gei├čler niet uit journalistieke ambitie bij Amazon maar uit financi├źle nood, toch schreef ze het eerste en enige literair relaas over de flextijd in onder┬şnemingen die ÔÇśvrijheidÔÇÖ biedt aan wegwerparbeiders.

In Seizoenarbeid toont Heike Gei├čler met speelse elegantie aan dat een job nooit zomaar een job is. Het Duitse magazijn van Amazon in de eindejaarsdrukte is Gei├člers platform voor prachtig gelaagde mijmeringen over politiek, geld, verliefdheid op de werkvloer, angst, de mogelijkheid van keuze, en hoe denken werkt in een wereld die denken mijdt. Terwijl Amazon, naar groot believen van ondernemingen, de wereld blijft verorberen, geeft dit boek antwoorden op onze vermaledijde vragen en onthult hoe alles werkt (en niet werkt) achter de schermen.

Werkelijk een boek voor deze tijden.

Informatie

Recensies

29-01-2021

Seizoenarbeid

Duik in de psychologie van arbeider en koper De eerste zin “Geachte mevrouw, eerst en vooral willen we u hartelijk danken voor uw interesse in een positie als seizoenmedewerker tijdens...


Lees verder...