Tjalf Sparnaay heeft zich geschaard onder de eigentijdse en internationale stroming die Hyperrealisme wordt genoemd. Hij schildert alledaagse onderwerpen en blaast ze op tot megaproporties. Dat geeft hem de gelegenheid elk detail zeer nauwkeurig te verkennen en laag voor laag te ontleden om zo tot de kern van het onderwerp te komen. “Mijn schilderijen”, zo stelt hij, “zijn bedoeld om de kijker in staat te stellen de realiteit opnieuw te ervaren, opnieuw de essentie te laten ontdekken van het voorwerp dat zo alledaags is geworden. Zijn ‘Gebakken Eieren’ zijn iconisch en worden over de hele wereld als beeld gebruikt en nageschilderd. Hij is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende contemporaine Food schilders ter wereld. In dit boek wordt speciale aandacht besteed aan zijn food schilderijen van o.a. hamburgers, gebakken eieren, broodjes, ketchupflessen, friet en kreeft. Met een inleiding door Janny van der Heijden, jurylid Heel Holland Bakt.
Tjalf Sparnaay
Informatie
Auteur(s)
Tjalf Sparnaay, Janny van der HeijdenUitgever(s)
WaandersPublicatiejaar
2019Aantal Pagina's
88ISBN
9789462622760Categorie(ën)
Kunst & CultuurTrefwoord(en)
Stillevens, Figuratieve Schilderkunst, Foodpainting, Adriaan Coorte, Amerikaans Hyperrealisme, Fotorealistisch Schilderen, Tom Wesselman, Ralph Goings, Megarealisme, Marieke Uildriks, Museum Jan van der Togt, Kunsthistoricus Jody B. Cutler-Bittner, Musea, Rijksmuseum