Als niet dan zou

Als niet dan zou

Niet in alle opzichten geslaagd

[Recensie] Het uitgangspunt van Als niet dan zou van Ali Smith is de ongenode gast die langer blijft dan gewenst. Deze gast is zelf niet prominent aanwezig. Elk van het uit vier delen opgebouwde verhaal heeft een eigen verteller die in zekere zin in relatie staat tot deze persoon. Het levert een roman op met absurdistische trekjes.

Lees verder...

Lente

Lente

Actueel kunststukje

“Hoe komt het dat je alles over alles weet, Paddy? Zegt hij.
Alsjeblieft, zegt Paddy. Neem me niet kwalijk dat ik dingen weet. Ik ben een uitstervende soort, ik ben dat ding dat niemand daarbuiten nog relevant vindt. Boeken. Kennis. Jarenlang lezen. En dat alles betekent? Dat ik dingen wéét.
Daarom ben ik hier,

Lees verder...

Winter

Winter

De wereld in winter

[Recensie] Smith benoemt en behandelt in haar nieuwste boek de hele toestand in de wereld, natuur, milieu, politiek, vluchtelingen, kunst. Ze vertelt over de vrouwen bij Greenham Common die met hun acties in de jaren tachtig van de vorige eeuw de kernwapens tegen trachtten te houden (en waar ik bij was!), over het plastic in de oceanen en natuurlijk over de Brexit.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Herfst

Herfst

De lente komt pas na de oogst

[Recensie] Medio oktober was het weer de tijd dat de winnaar van de prestigieuze Man Booker-prijs bekend werd gemaakt. Op de shortlist stond ook Ali Smith met Autumn (Herfst). Zonder een vergelijking te kunnen maken met het winnende boek, speet het me dat ze niet won. Of misschien speet het me niet.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Artful

Artful

De dode geliefde stamelt en steelt

Na een jaar en een dag rouwen verandert er iets bij de Britse schrijfster Ali Smith. Ze begint te overwegen om de stoel waarop haar geliefde zat te verplaatsen naar een andere plek, een plek die Smith zelf beter vindt. Beweging lijkt weer tot de mogelijkheden te behoren.

Hoe breng je je geliefde weer tot leven?

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling: