Vrede kun je leren

Vrede kun je leren

Door zelfkennis naar een gezondere samenleving

[Recensie] “What’s so funny ‘bout peace, love and understanding?” Zo’n veertig jaar na Nick Lowe en Elvis Costello stellen historicus David Van Reybrouck en therapeut Thomas D’Ansembourg zich dezelfde vraag. In de nasleep van de aanslagen in Parijs en Brussel vraagt het duo zich af of meer veiligheid de oplossing is voor geweld.

Lees verder...

Een Jihad van liefde

Een Jihad van liefde

Lezen met het hoofd of met het hart

[Recensie] Het boekje Een Jihad van liefde van de Brusselaar Mohamed El Bachiri lezen betekent al snel een keuze maken: lees je het met het hoofd of met het hart? Laten we beginnen met het laatste.

Veel mensen zullen geroerd zijn door de opname van het Vlaamse programma VRT De Afspraak  waarin El Bachiri een half jaar na de aanslagen in Brussel maart vorig jaar zijn verhaal vertelde,

Lees verder...

Tegen Verkiezingen

Tegen Verkiezingen

Van Reybrouck versus Ten Bos, politici van de toekomst versus inktschijters

[Essay] Het laatste boek dat ik intensief met mijn goede vriend Maarten de Keulenaar kon bespreken, de weken voordat de laatste fase van zijn ziekzijn aanbrak (zie de bespreking van Mijn Zoon), is Tegen Verkiezingen van David Van Reybrouck. Maarten was enthousiast,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

Slagschaduw

Slagschaduw

Waarom lezen prettig is

Een mannenleven in een impasse. Enkele zekerheden zijn weggevallen, de man weet niet goed wat hij aanmoet met zijn bestaan, moddert wat aan. In een flashback vernemen we de oorzaak van de uitzichtloosheid. Maar dan: een ontmoeting met een inspirerende persoon geeft het slordige leven opnieuw richting.

David Van Reybroucks knappe roman Slagschaduw (Update: Van Reybroucks debuut is nu weer beschikbaar,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling: