De bedlegerige

De bedlegerige

Verlamd geraakt door ‘straling’

Het is 10 oktober 1957, de ochtend waarop in Windscale, in Europa’s eerste kerncentrale, brand uitbreekt. In België ontwaakt tegelijkertijd de jonge arbeider Baziel Cleemput en ontdekt dat hij ergens in de nacht verlamd is geraakt vanaf zijn middenrif. Op het boze geroep van zijn moeder dat hij uit bed moet komen, kan hij niet reageren.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Ik bemin u bovenal

Ik bemin u bovenal

Stroeve misverstanden verpakt in smeuïg Vlaams

Ik bemin u bovenal van Geertrui Daem is een lang nazinderende schets van gewone mensenlevens. In vijf verhalen en onvervalst Vlaams laat ze misverstanden, tragedies, maar ook optimisme de bladzijden passeren. Dat alles in een filmische stijl die de verbeelding vakkundig op weg helpt en de gevoelens niet spaart.

De eerste titel,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Olympia

Olympia

Santé, op de saucissenfabriek

Grote familieromans bestaan er in de wereldliteratuur bij de vleet. Denk maar eens aan Anna Karenina, de burgeroorlogromans van William Faulkner, Junichuro Tanizaki’s subtiele Stille sneeuwval of de Caïro-trilogie van de Nobelprijswinnaar Nagieb Mahfoez: elk van deze saga’s werpt aan de hand van de wederwaardigheden in een tekenend geslacht licht op bepaalde historische ontwikkelingen in een specifieke cultuur.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling: