Notes on nationalism

Notes on nationalism

Tribaal denken

[Recensie] Notes on nationalism van George Orwell zou eigenlijk ‘Notes on tribalism’ moeten heten, want wat Orwell hier beschrijft is bekrompen groepsdenken in de breedte, dus inclusief onder meer communisme en politiek katholicisme. Het essay dateert van 1945, maar de observaties kun je zo over de hedendaagse politiek leggen. Neem bijvoorbeeld de drie algemene karaktertrekken die hij signaleert:

  • Obsessie met de superioriteit van de eigen stam
  • Instabiele hechting,
Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Saluut aan Catalonië

Saluut aan Catalonië

Verdwaald tussen anarchisten, communisten en nationalisten

[Recensie] Toen George Orwell in 1946 naar het afgelegen Schotse eiland Jura verhuisde, had hij daar verschillende redenen voor. Natuurlijk wou hij weg uit het drukke Londen met zijn telefoons, journalisten en andere inbrekers in de privacy die het hem moeilijk maakten om 1984 af te werken, maar hij dacht zo ook aan de moordaanslag te kunnen ontsnappen die hij al tien jaar verwachtte.

Lees verder...

Afscheid van de wapenen

Afscheid van de wapenen

Interbellum literatuur als keuze tegen of voor het grote kwaad

De afgelopen maanden een vijftal boeken gelezen uit het interbellum. Allereerst Célines nihilistisch Reis naar het einde van de nacht herlezen. Céline was zondermeer een van mijn meest favoriete schrijvers aan het begin van mijn studie filosofie. Zijn lege en opportunistische wereldbeeld paste goed bij de no future-gedachte van mij en mijn generatiegenoten van destijds.

Lees verder...

Dagboeken 1931-1949

Dagboeken 1931-1949

Orwell’s moestuin en kippen aan de vooravond van WOII

De meeste mensen van mijn generatie kennen ongetwijfeld Orwell’s boeken Animal Farm en 1984. En zonder meer gold dat van iedereen die na het lezen van deze boeken – ik spreek over de jaren zeventig en tachtig – nog durfde te geloven in de heilstaten Rusland,

Lees verder...

Recensie door:

Genres:

Auteurs:

Beoordeling: