De moeder van Nicolien

De moeder van Nicolien

De schoonmoeder van Maarten Koning

[Recensie] In dagboekvorm lezen we over de veertig laatste jaren van de moeder van Nicolien, de vrouw van Maarten de Koning. Aanvankelijk nog een gezonde, ouder wordende vrouw, maar sluipenderwijs gaat het mis. We maken mee hoe ze langzaam maar zeker dement wordt. Hersenschimmen van Bernlef was schrijnend, doordat we in het hoofd van het slachtoffer zaten,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

De buurman

De buurman

De moeizaamheid van menselijk contact

Voskuil heeft een imposant romanoeuvre op zijn naam staan, beginnend met Bij nader inzien (1963), dat een uitgebreide schets is van een stel studerende vrienden. Later volgde het zevendelige Het Bureau (1996-2000) waarin Voskuil uitgebreid verhaalt over de werkervaringen van zijn alter ego Maarten Koning. Daarna volgden nog andere romans die als aanvulling op deze boeken kunnen worden gezien.

Lees verder...

Recensie door:

Genres:

Auteurs:

Beoordeling:

Binnen de huid

Binnen de huid

Streven naar volwassenheid

Het is een verschijnsel dat vroeg of laat in elke vriendenkring lijkt op te treden; de een na de ander sluit zijn vrije en onafhankelijke bestaan af en krijgt een eerste baan die verantwoordelijkheid en discipline met zich meebrengt. Al snel gaat men vervolgens samenwonen, trouwen en wordt een gezin gesticht. Jeugdige idealen gaan een voor een overboord en maken plaats voor een burgerlijk bestaan waarin veiligheid en voorspelbaarheid voorop lijken te staan.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Het bureau

Het bureau

Het bureau bij nader inzien

Veel lezers zullen zich de verschijning van Het Bureau van J.J.Voskuil in 1996 nog goed herinneren. Zijn roman Bij nader inzien (1963) was destijds al gunstig ontvangen. Maar deze romancyclus veroorzaakte een storm van enthousiame, bewondering, verbazing en verontwaardiging; het laatste door de minutieuze beschrijving van het Amsterdamse P.J.Meertens -Instituut en de mensen die er werken.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling: