Jayne

Jayne

Ik, Jayne Cremer

[Recensie] Er is niet veel veranderd in de schrijfstijl van Jan Cremer sinds hij zijn onverbiddelijke bestseller Ik, Jan Cremer uitbracht. Het hoofdonderwerp is altijd Jan zelf. Dat gaat onverdund op voor het boek Jayne, dat handelt over de Amerikaanse Jayne Mansfield, een voluptueuze dame die na de dood van Marilyn Monroe haar plaats als sexbom in de amusementsindustrie innam.

Lees verder...

De Hunnen

De Hunnen

Eenmansguerilla

[Recensie] Nu de generaties die de tweede wereldoorlog ‘Bewust Hebben Meegemaakt’ langzamerhand wat uitverteld raken, komt een nieuwe groep naar voren: oorlogskleuters schrijven hun memoires. Jeroen Brouwers beschreef enkele jaren geleden zijn veelgesmade, wat overdreven geachte herinneringen aan het Jappenkamp. Bezonken Rood is een zomeravond-idylle in vergelijking met de bakken angst en geweld die Jan Cremers geheugen leegstort op ruim 1500 pagina’s.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Odyssee. Fernweh

Odyssee. Fernweh

Hij Jan Cremer (sr.)

[Recensie] Beeldend kunstenaar en schrijver Jan Cremer (1940) schreef in 1964 een wereldberoemde debuutroman, Ik Jan Cremer, die brave burgers furieus maakte. Zo werd zijn ouderlijk huis in brand gestoken en regende het (doods)bedreigingen. Ik Jan Cremer 3 uit 2008, een hoogst vermakelijke avonturenroman, bewees eens temeer dat Cremers talent veel meer omvat dan het vermogen om te schokken.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Ik Jan Cremer derde boek

Ik Jan Cremer derde boek

En toen, en toen, en toen

In 1964 verscheen Ik Jan Cremer. Voor het eerst bracht een als fatsoenlijk bekend staande Nederlandse uitgeverij (De Bezige Bij) een boek uit met veel expliciet seksuele teksten. De gevolgen waren voorspelbaar. Vanuit christelijke hoek – die destijds heel wat groter was dan nu – werd het weggezet als ‘walgelijke pornografie’.

Lees verder...

Recensie door:

Genres:

Auteurs:

Beoordeling: