Kamer in Oostende

Kamer in Oostende

In welk Vlaanderen willen én kunnen we leven?

[Essay] Enkele weken geleden las ik min of meer tegelijk twee recente Vlaamse romans. De een bevat waarnemingen over een stad met een groots verleden en heden. De auteur zoekt naar sporen van dat verleden, van kunstenaars, van schrijvers en betrekt dat op het heden. Het zijn beschouwingen, mijmeringen, pretentieloos,

Lees verder...

Kamer in Oostende

Kamer in Oostende

Dromerige tijdreis naar het Oostende van weleer

[Recensie] Bij Oostende horen een paar associaties, ten eerste natuurlijk de zee en de badplaats, maar het is ook de plaats waar Stefan Zweig zich ontfermde over Joseph Roth en waar kunstschilder James Ensor bijna zijn hele leven doorbracht. Over Oostende gaat dit boek, dat is de titel, maar er is meer.

Lees verder...

De mensengenezer

De mensengenezer

Formidabel mooi boek

[Recensie] Koen Peeters waagt zich wederom aan een onderzoeksroman die zich afspeelt in Afrika. Zijn vorige, Duizend Heuvels, voerde hem naar Rwanda. Voor De mensengenezer reist hij af naar Congo. Het vertrekpunt is West-Vlaanderen. Een boerenzoon, Rémi, uit Westhoek krijgt de roeping om mensen te gaan genezen. De roeping is zo helder dat hij hem tot zijn verbazing hardop uitspreekt.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

De mensengenezer

De mensengenezer

We zijn allen Afrikanen

De eerste zin

“Het wezen, er bestaat misschien zoiets als het wezen van de Westhoek.”

Recensie

Remi is een boerenzoon uit de Westhoek die op het einde van de Tweede Wereldoorlog met een historisch schuldbewustzijn ter wereld komt. Van zijn op de boerderij inwonende oom Marcel hoort hij verhalen over die andere oorlog een paar decennia eerder,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

De bloemen

De bloemen

Hoe God uit de Kempen verdween

Een eeuw Belgische geschiedenis, dat is wat Koen Peeters de lezer biedt in zijn mooi geschreven roman De bloemen. Geen grotemannengeschiedenis: de Latijnse muntunie, de Koningskwestie en de Congocrisis blijven onvermeld. Het is een geschiedenis van het dagelijks leven in België, meer in het bijzonder in de Kempen.

Peeters presenteert zijn stof in een traditionele vorm: de familiekroniek.

Lees verder...

Recensie door:

Genres:

Auteurs:

Beoordeling:

Grote Europese Roman

Grote Europese Roman

Zoektocht naar orde in een chaotisch werelddeel

In de opdracht van zijn Grote Europese Roman legt schrijver Koen Peeters (1959) de lat voor zichzelf erg hoog. Hij wil een roman schrijven als de Great American Novel, maar dan moet het groots en episch de geschiedenis van de Europese in plaats van de Amerikaanse mensheid samenvatten. En hij wil zijn boek vormgeven ‘zoals de Italiaan Primo Levi dat ook deed: elk hoofdstuk een chemisch element.

Lees verder...