De Pelikaan

De Pelikaan

Ontsporende onderbuikgevoelens

[Recensie] Er zijn verschillende redenen waarom dit boek gelezen dient te worden. De eerste is dat nimmer het wezen van een hond treffender in woorden gevangen werd. Driessen zet prachtig de gedachtewereld van de hazewind Laika uiteen: verwaandheid/leeghoofdigheid, een staat van permanente paniek en volslagen onbegrip voor de omringende wereld. Tel daarbij de visual van het dier,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

De pelikaan

De pelikaan

In de ban van vermeend onrecht

[Recensie] Een tragikomedie, zo noemt men De pelikaan, het nieuwste boek van Martin Michael Driessen (1954). Wat mij betreft mag de nadruk liggen op de tragiek. Er valt nauwelijks te lachen om de absurdistische samenloop van omstandigheden in dit boek.

Driessen is een echte verhalenverteller. Ook De pelikaan is een,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

De pelikaan

De pelikaan

Alles in evenwicht

[Recensie] “Zolang er niets gebeurde, gebeurde er niets slechts.” Het is een gedachte van Josip Tudjman, maar zou bij uitbreiding de collectieve gedachte kunnen zijn van álle inwoners van het kleine stadje waar hij woont. Al op de eerste pagina’s van zijn nieuwe roman De pelikaan weet Martin Michael Driessen met een paar rake omschrijvingen de slaperige sfeer van dit Joegoslavische kustplaatsje te typeren.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

Rivieren

Rivieren

Eci Literatuurprijs voor Rivieren van Martin Michael Driessen

Martin Michael Driessen won gisteravond de ECI Literatuurprijs (€50.000,-) met zijn boek Rivieren. Vanuit het Theater aan het Spui in Den Haag maakte Juryvoorzitter Louise Fresco van de Universiteit van Wageningen dit bekend.

“Een boek dat leest als een roman,

Lees verder...

Rivieren

Rivieren

Prachtige novellen van klassieke snit

Een novelle, kom er maar eens om. Een roman, met afstand het populairste literaire genre, díe lezen we. Verhalen en novellen hebben het minder lezers te stellen. Ronduit zonde, zeg ik daar meteen bij, want de novellenbundel Rivieren van Martin Michael Driessen (1954) is schitterend. De grote constante in alle drie de novellen is de prominente rol die rivieren spelen.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling: