Vragen van Proust

Vragen van Proust

“De waarheid over de mens valt niet toe te dekken”

[Voorpublicatie]  “De Proustvragenlijst is wereldberoemd. Het eerste boek erover verscheen in 1969, en vele zouden volgen. The Guardian en Frankfurter Allgemeine Zeitung gebruikten hem en Vanity Fair vult er al 25 jaar haar laatste pagina mee. Grootheden als Oscar Wilde,

Lees verder...

De vrijheidsillusie. Essays

De vrijheidsillusie. Essays

Vrijheid onder druk

Vrijheid! Wereldwijd zijn er miljarden mensen die er enkel van kunnen dromen, velen wagen de oversteek naar het Vrije Westen. Toch lijkt de vrijheid in Europa onder druk te staan. Zo wordt de vrijheid van meningsuiting door oprukkende politieke correctheid bedreigd, ligt de privacy onder vuur en duiken overal camera’s op. Vanuit de filosofie en neurowetenschap worden zelfs vraagtekens geplaatst bij het bestaan van vrijheid.

Lees verder...

Aan het eind van de dag

Aan het eind van de dag

(Auto)biografie van een generatie

Op 24 februari bespreekt filosofe Marjan Slob tijdens een nieuwe DLVAlive Utrecht Aan het eind van de dag van Nelleke Noordervliet met psycholoog en schrijver Jaap Bos, docent bij de vakgroep Social and Behavioural Sciences aan de Universiteit Utrecht, tevens hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Biografie.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

Vrij man

Vrij man

‘Wie zich losdenkt, hangt’

Het is altijd boeiend iets over het verleden aan de weet te komen, vooral aan de hand van schrijvers die historisch onderzoek doen en hun bevindingen in de vorm van verhalen aan ons doorgeven. Nelleke Noordervliet voert ons terug naar de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Republiek stond in de Gouden Eeuw internationaal in aanzien.

Lees verder...

Recensie door:

Genres:

Beoordeling:

Snijpunt

Snijpunt

Geloven in fictie

Allochtone jongeren en hun plaats in de Nederlandse maatschappij, geweld op school, leerlingen die een mes op zak hebben, allemaal actuele onderwerpen die zo nu en dan de kop opsteken in het publieke debat. Ook in Snijpunt, de nieuwste roman van Nelleke Noordervliet, zijn ze onderwerp van gesprek.

De roman opent met een scène waarin Ali zijn decaan Nora met een vlindermes in haar arm snijdt.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

Veeg teken

Veeg teken

De verlossende werking van alleen zijn

Drie verhalen over de subtiele grens tussen eenzaamheid en alleen zijn, tussen werkelijkheid en onwerkelijkheid, over een naderend einde, over rituelen en louterende ervaringen, en over het gewoon weer doorgaan, dat is Nelleke Noordervliets novellenbundel Veeg teken. De hoofdpersonages zijn verlaten of achtergebleven en worstelen daar mee totdat ze een teken denken te krijgen om het leven anders aan te pakken.

Lees verder...

Recensie door:

Genres:

Beoordeling: