Intensive Care

Intensive Care

Het onvoorstelbare en onverwachte van een plotselinge dood

[Blog] Tien jaar geleden, op oudejaarsochtend 2008, verongelukken twee jonge mensen: Simone, de zus van Andrea Stultiens, samen met Frodo Bootsman, de beste vriend van Vrouwkje Tuinman. Begin januari 2009 worden ze, enkele dagen na elkaar, begraven.

Intensive Care vertelt in woord en beeld over het onvoorstelbare en onverwachte van een plotselinge dood.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Afscheidstournee

Afscheidstournee

Trekken aan een dood paard

[Recensie] Een lijvig boek, zo kunnen we Afscheidstournee wel noemen. Vrouwkje Tuinman neemt de tijd om het curieuze verhaal van de beroemde violist Nicolò Paganini te verslaan. Na zijn dood, wel te verstaan.

Omdat Paganini bij leven (en op zijn sterfbed) niets van de kerk wilde weten, krijgt Paganini’s zoon van die kerk en dus van de autoriteiten geen toestemming om zijn vader officieel te begraven.

Lees verder...

Afscheidstournee

Afscheidstournee

Op zoek naar een graf voor Nicoló Paganini

Over de Italiaanse vioolvirtuoos en componist Nicoló Paganini (1782-1840) zijn meer fabels dan feiten bekend. Zelfs over de juiste spelling van zijn naam en zijn geboortejaar bestaan twijfels. Wat we zeker weten is dat hij op elfjarige leeftijd voor het eerst op het podium staat als violist. Vanaf 1797 reist hij door Europa en treedt hij op in onder andere Wenen en Parijs.

Lees verder...

De rouwclub

De rouwclub

De dood in praktische zin

Wat is dat toch met clubs in de Nederlandse literatuur tegenwoordig? Vooral onder vrouwelijke auteurs lijkt het een geliefd onderwerp. Na De eetclub van Saskia Noort en De leesclub van Renate Dorrestein is er nu De rouwclub van Vrouwkje Tuinman.

Grappig is dat Tuinman zich duidelijk bewust is van het wat truttige imago van het thema ‘club’.

Lees verder...

Recensie door:

Genres:

Beoordeling:

Buurvrouw

Buurvrouw

Achter de deuren blijft men een vreemde

Veel meer dan een aantal deuren op de gallerij van een flat wordt het niet, zelfs na jaren samen lijdzaam te hebben geleefd met lekkages, slecht onderhoud, zwerfvuil, geluidsoverlast en de dreiging van sloop. Veel meer dan een tussenstation is het ook niet. Lijkt het niet. In Buurvrouw,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

Grote acht

Grote acht

Beklemmende meisjesverhalen

Stel, je ouders zijn gescheiden. Stel, je bent een meisje van zes, acht, zestien. Stel, je vader is geen gemakkelijke man. Een moeilijke man, iemand bij wie je het nooit goed kan doen, iemand die boos wordt om niets. Iemand waarbij je je klein voelt.

Je zou de ik-persoon van Grote acht kunnen zijn.

Lees verder...

Recensie door:

Genres:

Beoordeling: