, Artikel door:
Auteur(s) boek:

Bloed en beenderen

Spannend Young Adult debuut van de Amerikaanse-Negeriaanse Tomi Adeyemi

Tomi Adeyemi besloot direct een trilogie te schrijven waarvan Bloed en beenderen haar debuut is. The Orïsha Legacy is geschikt voor de YA 15 tot 18 jaar. Bloed en beenderen kent een geweldige cover. Alleen hierdoor kreeg het boek direct al veel aandacht in de media. Maar is dit terecht?

[Recensie] In Orïsha is altijd magie geweest, totdat de koning besloot om tijdens de zonnewende de divîner aan te vallen. De divîners zien er bijzonder uit, ze hebben allemaal een donkere huidskleur en wit haar waardoor ze opvallen. Daarnaast zijn ze in bezit van bijzondere magie. Tijdens de aanval, waarin bijna alle divîners worden vermoord, ziet Zélie hoe haar moeder hier ook slachtoffer van wordt.

Een aantal jaar later beginnen sommige divîners weer tekenen van magie te vertonen. Hierdoor is Zélie van plan om tijdens de volgende zonnewende de magie volledig terug te brengen. Reden: anders zal magie nooit meer kunnen bestaan in Orïsha. Als Zélie de magie terug wil brengen, moet ze hiervoor een lange zware reis doorstaan.

Tijdens Zélie’s voorbereidingen voor haar reis, ontmoet ze Amari. Amari is de dochter van de koning. Zij heeft net moeten toekijken hoe haar vader haar dienstmeisje die een divîner was, vermoordde. Amari heeft voordat ze weg liep van huis een rol gestolen die krachtige magische krachten bezit.

Trouw

Zélie besluit om Amari mee te nemen naar haar dorp en samen gaan ze op reis om, door middel van de rol, de magie in Orïsha terug te brengen.

De reis kent verschillende tegenslagen en gevechten. Wanneer Inan, de broer van Amari, achter hun aan zit, beseffen ze pas waardoor de koning de magie heeft verbannen, en hoe belangrijk het is als de magie terugkomt.

Zal het ze lukken om op tijd de zonnewende te halen en de magie terug te brengen? En wat voor tegenslagen staan hun te wachten?

Tomi Adeyemi is geboren in Amerika, haar roots liggen echter in Nigeria. Dit heeft haar mede geïnspireerd om deze trilogie te schrijven. Zo hebben de personages een donkere huidskleur en komen ze uit een verzonnen, Afrikaans land. Ze schroomt niet om meerdere aspecten te benoemen, zoals racisme, seksuele toespelingen en mishandeling. Bloed en beenderen valt meer onder de genre fantasyroman dan alleen fantasy.

Het verhaal loopt vlot, al is het niet altijd gelijk duidelijk vanuit welk personages het verhaal verteld wordt. Dit maakt dat het verhaal niet gemakkelijk oppakt nadat je het boek weggelegd hebt. Daarnaast speelt het zich in een kort tijdsbestek plaats. Over een periode van een maand speelt Bloed en beenderen zich af. Mag dit de pret drukken wat betreft de inhoud? Nee, absoluut niet. Het verhaal heeft veel potentie en zal menig lezer nog lang laten nadenken over het vervolg.

Het verhaal kent een verhaallijn die nog veel mogelijkheden voor de volgende twee delen vrijhoudt. Het is te hopen dat de auteur haar vlotte pen blijft behouden. Dit biedt veel potentie voor het vervolg. Volgens de achterflap komt deel 2 voorjaar 2019 uit in Nederland.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Titel

  • Bloed en beenderen

Auteurs

Vertaling van

  • Children of Blood and Bone

Vertaler

  • Angelique Verheijen

Genre

ISBN

  • 9789402701081

Uitgeverij & Jaar

  • Harpercollins 2018

Aantal Pagina's

  • 480

Beoordeling:

  • (4)

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Ype & Ionica – De verrassende verjaardagen – en andere nogal logische fotostrips
Bizar
De woordsmid

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles