, Artikel door:
Auteur(s) boek:

Brutus de nobele samenzweerder

Het ware gezicht van een ongrijpbare moordenaar

[Aankondiging] Van Julius Caesar weten we bijna alles, zou je zeggen, maar van de man wiens naam vaak in één adem met deze Romein genoemd wordt, Brutus, weten we slechts dat hij een moordenaar was. Je bent een bruut en “Ook gij, Brutus”, het is ons bekend, maar wie was die man?

Marcus Junius Brutus (85-42 v. Chr) was een Romeins patriciër en senator die al een indrukwekkende loopbaan achter de rug had toen hij deel ging nemen aan de samenzwering die leidde tot de dood van Caesar op 15 maart 44 v. Chr. Hij was filosoof, legeraanvoerder, vredestichter en staatsman, maar bovenal was hij ondoorgrondelijk. Dat vonden reeds zijn tijdgenoten. Pikant detail: Caesar was de minnaar van zijn moeder en Brutus werd beschouwd als één van de vertrouwelingen van Caesar..

Vanaf het begin is de reputatie van Brutus dubbelzinnig geweest. Sommigen beschouwden hem als een slechterik, anderen wijzen hem aan als het prototype van de standvastige republikein. Hijzelf werd na de dood van Caesar zodanig in het nauw gedreven dat hij zelfmoord pleegde.

De Britse historicus Kathryn Tempest heeft een boek over Brutus geschreven en die is in het Nederlands vertaald. Daarmee is er voor het eerst een biografie over de man beschikbaar in ons taalgebied.

Geschiedenis Magazine

Op 29 mei wordt in Amsterdam een bespreking van het boek georganiseerd, waarbij de auteur aanwezig zal zijn. Aanmelding vooraf is noodzakelijk via de website Spui25.nl.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Titel

  • Brutus de nobele samenzweerder

Auteurs

Vertaling van

Vertaler

  • Roelof Postuma

Genre

ISBN

  • 9789401915069

ISBN E-Book

  • 9789401915595

Uitgeverij & Jaar

  • Omniboek 2019

Aantal Pagina's

  • 352

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Twee heren op het strand
Argentijnse avonden
Diaconie

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles