, Artikel door:
Auteur(s) boek:

De betonnen droom

Leven en hoofdwerk van Siegfried Nassuth

[Signalering] Biografieën zijn in. Lezen over het wel en wee van historische figuren – dood of levend – is kennelijk aantrekkelijk voor velen. Het genre is van oudsher het domein der historici, maar wordt inmiddels gekoloniseerd door journalisten. Zeker het sportjournaille heeft de geneugten van een afgebakend onderwerp ontdekt: het leven van vrijwel iedereen die wel eens meedraaide in een eredivisie wordt geboekstaafd.

Deze ruime aandacht levert ook aardige innovaties op. Inmiddels kunnen niet alleen mensen, maar ook jaartallen (1491, 1492, 1672, 1914), handelsroutes (de zijderoute) en zeeën (de Noordzee) zich verheugen op een biografie. De journalist Daan Dekker combineert de twee in zijn De betonnen droom, Biografie Van de Bijlmer en zijn eigenzinnige Bouwmeester, waarin hij de ‘levensloop’ van de Amsterdamse Bijlmer en haar bouwmeester Siegfried Nassuth met elkaar verweeft.

Om een saaie chronologische opsomming te voorkomen, worden verhalen over Nassuth en de moeizame wordingsgeschiedenis van de wijk veelvuldig afgewisseld met ervaringen van bewoners. Samen met brokjes informatie over bredere stedelijk-culturele ontwikkelingen in Amsterdam geeft dat een rijk, zij het soms rommelig beeld van een behoorlijke tijdspanne.

Meer dan een biografie, moet dit boek worden beschouwd als een vlot geschreven journalistieke kroniek. Dekker waagt zich namelijk aan historisch-sociologische, noch aan psychologische duidingen. Dat is jammer, want afgaand op sprekende wetenswaardigheden over Nassuth – die tijdens spelletjes stug vasthield aan zijn inventieve speelstrategieën, ongeacht spelverloop en winkansen – waren daar in dit boek wél aanknopingspunten voor.

Geschiedenis Magazine

Eerder verschenen in Sociologie Magazine

Titel

  • De betonnen droom

Auteurs

Vertaling van

Genre

ISBN

  • 978400404731

Uitgeverij & Jaar

  • Thomas Rap 2016

Aantal Pagina's

  • 317

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Het verdriet van Vlaanderen
Radbod 
Het schaduwspel

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles