, Artikel door:
Auteur(s) boek:

De liefde niet

Ontsnappen uit de Alblasserwaard

[Recensie] Drie jonge vrouwen volgen een opleiding aan de Evangelische School voor Journalistiek. In hun studentenhuis wordt gerookt, gedronken en oeverloos geouwehoerd – toch is de sfeer er anders dan in andere studentenhuizen. Ze lezen samen de Bijbel. Ze praten over de toekomst die hun ouders voor hen hebben uitgestippeld. Het is 1989. Er hangt onweer in de lucht. M. besluit haar eigen weg te gaan. De breuk met haar verleden is pijnlijk – maar definitief. De liefde niet is een goed geslaagde coming-of-age-roman.

In dit sterk autobiografische boek lezen we hoe het meisje M. worstelt met haar geloof en met haar geaardheid. Ze groeit op in een streng gereformeerd gezin in de Alblasserwaard. De toestanden doen een beetje denken aan Knielen op een bed violen, maar het perspectief is anders. We lezen hoe een kind dit leven ervaart: de angsten, de twijfels, de onzekerheden. Die nemen toe op het moment dat ze begint te vermoeden dat ze anders is. Dankzij boeken uit de bibliotheek begint ze te begrijpen wat er met haar aan de hand is en hoopt ze dat het over gaat of dat ze het kan negeren, nog steeds angstig voor de gevolgen vanuit het geloof en voor het oordeel van ouders en anderen. Een heel beklemmend verhaal, waarin ze pas aan het einde van haar opleiding de moed verzamelt om voor zichzelf te kiezen. Met al het verdriet dat daar ook bij hoort.

In een TV-uitzending van M. deze maand over het belang van lezen, haalt Margriet van der Linden deze feiten aan, door te stellen dat zij, dankzij het lezen van boeken, beter kon begrijpen dat ze niet de enige was die met deze gevoelens worstelde. Het zal ongetwijfeld voor haar een drijfveer geweest zijn dit boek voor anderen te schrijven. Een ontroerend en boeiend boek! 

Archeologie Magazine

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles

Titel

  • De liefde niet

Auteurs

Vertaling van

Vertaler

Genre

ISBN

  • 9789021404448

ISBN E-Book

  • 9789021455211

Uitgeverij & Jaar

  • Querido 2015

Aantal Pagina's

  • 392

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

De regen van Ionah
Al mijn vaders
Afwassingen

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles