, Artikel door:
Auteur(s) boek:

De maan is overal

Het verhaal van Rasha

[Recensie] De maan is overal is een ingetogen verhaal waarin wordt verteld over een gezin dat zijn land ontvlucht. Het is een verhaal dat begint in land van herkomst, dat aan de sfeer laat proeven in eigen land, dat de pijn vertelt van afscheid nemen, dat de angst laat voelen tijdens het vluchten.

Hoe knap is het om dit verhaal voor kinderen te schrijven. Het verhaal van Rasha, een meisje dat haar pop dicht tegen zich aan klemt. Rasha drukt haar pop niet tegen zich aan neen, ze klèmt haar dicht tegen zich aan. Al vanaf deze zin zet Kolet Janssen de sfeer in het boek stevig neer.

“Haar mond knijpt ze dicht. Met haar tanden vast op elkaar. Ze slikt en slikt. Ze wil niet huilen”. Deze beschrijvingen geven een bijzonder gevoel van spanning voor het leven weer; van Rasha. Op dat moment. Bekijk de illustraties van Fatinha Ramos. Datzelfde gevoel is in de illustraties te voelen. Angst, spanning, verdriet.

Het vertelde verhaal is een verhaal dat in elk onveilig land kan beginnen, door het ontstaan van situaties waarbij mensenlevens op het spel staan. Een verhaal van wegen zoeken naar een menswaardiger bestaan. Waarbij een vluchtroute niet zonder gevaar is. Een vluchtroute naar Europa.

Archeologie Magazine

En dan ziet Rasha de maan in haar bed in een ander land. Lees waar zij aan denkt bij het zien van de maan en zie de illustraties op dezelfde bladzijde. Een mooi en wat weemoedig einde.

Is dit een boek om voor te lezen aan kinderen? Of oudere kinderen dit boek zelf te laten lezen? Ja, immers kinderen zien ook beelden op televisie, in het jeugdjournaal. Dit boek biedt mogelijkheden om met kinderen te praten over het vluchtelingenvraagstuk.

Het bijzondere aan dit boek is de kracht van de vertelster, Kolet Janssen. En te kunnen praten over de illustraties van Fatinha Ramos, zo eenvoudig maar zo veelzeggend. En te kunnen filosoferen met kinderen over De maan is overal.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Meer artikelen van Rita Pontororing 60plusenmeer.nl

Titel

  • De maan is overal

Auteurs

Vertaling van

Vertaler

Genre

ISBN

  • 9789462913707

Uitgeverij & Jaar

  • De Eenhoorn 2019

Aantal Pagina's

  • 40

Beoordeling:

  • (5)

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Wolkje
Wat rijmt er op stoep?
Kom út dy kraan!!

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles