, Artikel door:
Auteur(s) boek:

Een tijdelijke vertelling

Filosofische roman over boeddhisme, dood en liefde

[Recensie] Het zestienjarige meisje Nao heeft besloten dat er maar één manier is om aan haar verschrikkelijke leven in Tokio te ontsnappen: zelfmoord. Maar voor ze dit kan doen, wil ze het verhaal van haar grootmoeder opschrijven. Zij is een boeddhistische non, die zeker honderdenvier jaar oud is en haar leven wijdt aan het verlichten van de mensheid. Terwijl ze dit allemaal deelt, schrijft ze ook over haar eigen leven, over hoe haar vader werkeloos en suïcidaal is, zijzelf enorm gepest wordt, en liever terug naar Amerika verhuist. De Canadese Ruth vindt dit dagboek, aangespoeld op het strand, en raakt betoverd door het verhaal van Nao.

Er gebeurt ontzettend veel in Een tijdelijke vertelling. Dit is mede door de hoeveelheid aan perspectieven en karakters, maar ook door de gelaagdheid. We lezen over Nao, Nao’s oma, Nao’s vader, de Japanse cultuur, Ruth die het dagboek leest, Ruth’s persoonlijke leven, ga zo maar door. Dit is dus geen boek waarbij je even kunt afdwalen en een stukje van kunt missen. Maar dat betekent dus ook dat er nooit een moment van verveling is.

Deze roman zit vol met filosofische vraagstukken, waardoor je als lezer constant aan het denken gezet wordt. Dit boek is wel voor een groot deel gefocust op boeddhisme, een levensbeschouwing waar ik persoonlijk weinig van weet. Het was op dit gebied zeker leerzaam, maar soms werd het wat overvloedig en daardoor vermoeiend.

Een tijdelijke vertelling is een mooie, uitgebreide en bijzondere roman. Het behandelt uiteenlopende thema’s zoals dood, hoop, angst en liefde. Het zet je aan het denken en laat je niet gauw los.

Technisch Weekblad

Eerder verschenen op Suus Leest

*Suzan las deze roman in het Engels

Titel

  • Een tijdelijke vertelling

Auteurs

Vertaling van

  • A Tale for the Time Being

Vertaler

  • Bert Meelke

Genre

ISBN E-Book

  • 9789041711748

Uitgeverij & Jaar

  • Ambo Anthos 2015

Aantal Pagina's

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Allemaal familie
Geruis
Een kleine verrassing

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles