, Artikel door:
Auteur(s) boek:

De Gouden Eeuw van Rome

Van de volmaakte Traianus tot Commodus de gladiator

[Signalering] Na de moord op keizer Domitianus in 96 werd de bejaarde Nerva door de senaat tot keizer uitgeroepen. Onder druk van het leger benoemde de kinderloze Nerva provinciegouverneur Trajanus tot (mede)keizer. Bij gebrek aan eigen zoons werden ook diens opvolgers Hadrianus, Antoninus Pius, Lucius Verus en Marcus Aurelius door adoptie tot het keizerschap beroepen, totdat de laatste in 180 werd opgevolgd door zijn zoon Commodus.

In deze periode maakte het Romeinse rijk een bloeiperiode door. Hiervan getuigen tegenwoordig vooral nog de archeologische resten van de vele tempels, zuilenstraten, theaters en badgebouwen waarmee de steden werden verrijkt.

Aan de hand van de verschillende rollen die de keizer in de Romeinse wereld speelde, behandelt Van Hooff thematisch diverse aspecten van het keizerschap. In een vlotte stijl en met behulp van uitgebreide citaten uit literaire bronnen en inscripties geeft hij een levendig beeld van het Romeinse rijk in deze ‘Gouden Eeuw’. Handig worden ook onderwerpen als het antiek toerisme, de handel en de literatuur hierin verweven. Des te meer valt echter op dat een aantal voor de hand liggende thema’s niet of slechts heel terloops ter sprake komen, zoals de rol van de keizer als rechter of de routine van het keizerlijke bestuur met zijn uitgebreide correspondentie naar aanleiding van petities en gezantschappen. Ook het provinciebestuur, waarover we dankzij de briefwisseling van Plinius met Trajanus voor deze periode relatief goed geïnformeerd zijn, blijft bijna geheel buiten beschouwing.

Boekenkrant

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine

Titel

  • De Gouden Eeuw van Rome

Auteurs

Vertaling van

Genre

ISBN

  • 9789026336799

Uitgeverij & Jaar

  • Ambo Anthos 2017

Aantal Pagina's

  • 368

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Het opmerkelijke eind van Europa
Diaconie
Van Stadsie tot stad

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles