, Artikel door:
Auteur(s) boek:

Ik ben de koning

Opfrisbeurt

[Recensie] Het zijn de Grote Leo Timmers Dagen. Zijn prentenboek Een huis voor Harry  staat als Prentenboek van het Jaar centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. Erkenning die de Vlaamse illustrator node verdient. Hij heeft ook in ons land veel fans en inmiddels een rijk oeuvre om uit te putten. Twee van zijn boeken worden nu in een herziene versie opnieuw uitgebracht, uit 2006 en 2007

De opvallendste is Ik ben de koning waarin de kroon van de leeuw tijdens zijn dutje van zijn kop valt, en op de rug van schildpad belandt. Die steekt het niet onder stoelen of banken dat hij zich nu koning mag noemen, tot hilariteit van de andere dieren. Zij vinden zichzelf een stuk meer geschikt vanwege allerlei losse kenmerken en karaktertrekken. Een koning hoort lui en gezellig, slank en lenig en niet bang te zijn en nog zo wat. Natuurlijk allemaal eigenschappen die samen terug te vinden zijn in één dier, dat inmiddels wakker is geworden. Een net zo eenvoudige als aanstekelijke vertelling die geweldig is voor te lezen.

De dieren die zo’n grote rol spelen in het werk van Timmers zijn er in dit boek uit 2006 al, maar het is allemaal nog wat basaler en minder uitbunding, dan bijvoorbeeld in De kar van de koning waarin de gekroonde leeuw opnieuw opduikt.  Timmers heeft het boek vernieuwd met een andere cover, de kleurstelling is anders en de teksten zijn op een andere manier ingedeeld.

Wie rijdt uit 20017 is opnieuw uitgegeven als kartonboekje met een andere cover en een iets gewijzigde tekst. Hierin speelt een andere vaste waarde uit het werk van Timmers een hoofdrol: het voertuig. Timmers zegt geen enorme liefhebber van  auto’s te zijn maar het erg prettig vindt om ze, en andere voertuigen, te tekenen. Mede door hun desgina.  De opzet van Wie rijdt lijkt een beetje op de serie die Joukje Akveld later begon (o.a. Van wie is dat huis). In dit geval is het de repeterende vraag welk dier met de tractor, de cabriolet of de jeep rijdt.

Wordt Vervolgd

Luister ook het gesprek met Leo Timmers in de januari-aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast.

Eerder verschenen op Jaapleest

Titel

  • Ik ben de koning

Auteurs

Vertaling van

Vertaler

Genre

ISBN

  • 9789021414768

Uitgeverij & Jaar

  • Querido 2019

Aantal Pagina's

  • 32

Beoordeling:

  • (4)

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Wat rijmt er op stoep?
Kleine Vos op zoek naar overal en nergens
Goeiemorgen, beste buur

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles