, Artikel door:
Auteur(s) boek:

In het donker

De vrouw en de peuter in de kelder

[Recensie] Tijdens restauratiewerkzaamheden in een huis wordt per ongeluk een muur in een kelder weggebroken. Door het gat dat daardoor ontstaat, zien de bouwvakkers in de kelder van de buren een jonge vrouw en een peuter die daar blijkbaar langere tijd opgesloten hebben gezeten.

Getraumatiseerde vrouw

Inspecteur Adam Fawley en zijn team doen het onderzoek. De getraumatiseerde vrouw spreekt niet. De eigenaar van het huis, een oude universiteitsdocent die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, zegt de vrouw en de peuter nooit gezien te hebben. Alan Fawley heeft te maken met een zeer verontrustende zaak en het enige aanknopingspunt lijkt een identieke zaak van een aantal jaren geleden te zijn.

Goed ontvangen

Cara Hunter is een Engelse misdaadauteur die in 2017 debuteerde met de thriller Close to home (Dicht bij huis) en daarmee inspecteur Adam Fawley een podium in het misdaadlandschap gaf. De thriller werd goed ontvangen. In het donker is deel 2 in de serie. Het kan prima als een op zichzelf staand boek gelezen worden.

Meer dood dan levend

In het donker is een fraaie combinatie van een psychologische thriller en een boek over gedegen politiewerk. In een elegante stijl vertelt Cara Hunter vanuit twee perspectieven een origineel verhaal dat goed opgebouwd en uitermate boeiend is.  Het eerste perspectief is het verhaal van Vicky die met een peuter meer dood dan levend in de kelder van professor Harper wordt aangetroffen. Het tweede perspectief is over een soortgelijke misdaad die twee jaar eerder plaatsvond. De manier waarop deze twee perspectieven met elkaar worden verbonden is ingenieus.

Archeologie Magazine

Sociale media en telefoonnotities

Het verhaal gaat traag van start, maar door het gebruik van berichten uit sociale media, telefoonnotities en verslagen van verhoren blijft het boeien en wordt het nergens langdradig. Naarmate het vordert neemt door een aantal onverwachte plotwendingen de complexiteit toe en verschijnen er verschillende personen ten tonele die in aanmerking komen als dader.

Chemie met elkaar

De personages zijn goed uitgewerkt. Het team waarmee inspecteur Adam Fawley de zaak onderzoekt bestaat uit een groep interessante mensen die een bijzondere chemie met elkaar hebben. Hun privé beslommeringen zijn menselijk en herkenbaar, functioneel in het verhaal en worden nergens overdreven.

De ontknoping van In het donker zit goed in elkaar, is onvoorspelbaar en geloofwaardig. Cara Hunter heeft met In het donker een mooie bijdrage geleverd aan de Britse misdaadliteratuur en inspecteur Adam Fawley is een aangename toevoeging aan de lange reeks van politie-inspecteurs die dat land heeft voortgebracht. In het donker eindigt met een vraag; een vraag die in de lucht blijft hangen. Onbeantwoord.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Titel

  • In het donker

Auteurs

Vertaling van

  • In the Dark

Vertaler

  • Ireen Niessen

Genre

ISBN

  • 9789044641820

ISBN E-Book

  • 9789044641837

Uitgeverij & Jaar

  • Prometheus 2019

Aantal Pagina's

  • 352

Beoordeling:

  • (4)

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Uitgebroed
Moord volgens Turner
Het Birma bedrog

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles