, Artikel door:
Auteur(s) boek:

Netwerkende kunstenaars in de Gouden Eeuw

De succesvolle loopbanen van Govert Flinck en Ferdinand Bol

[Signalering] De loopbaanstrategieën van beeldend kunstenaars uit de Gouden Eeuw staan de laatste jaren volop in de belangstelling. In dit boekje van Erna E. Kok, een publieksbewerking van haar proefschrift, wordt het handelen van Govert Flinck en Ferdinand Bol afgezet tegen dat van hun leermeester Rembrandt. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat Rembrandt aan het einde van zijn carrière failliet ging omdat hij zich niet schikte naar de mores van zijn tijd: hij was roekeloos, niet van onbesproken gedrag en weigerde zijn werk af te stemmen op de wensen van zijn opdrachtgevers.

Kok laat zien dat zijn leerlingen het slimmer aanpakten. Flinck zocht afnemers binnen zijn eigen doopsgezinde milieu en bekwaamde zich in verschillende stijlen. Bol trouwde omhoog en nam afscheid van de rembrandtieke stijl toen die minder populair werd. Beiden investeerden veel in het opbouwen van een netwerk van ‘magen ende vrienden’. Kok is het oneens met kunsthistorici die Flinck en Bol nadragen dat zij artistieke vrijheid niet vooropstelden.

Terwijl deze aanhangers van een autonome kunstopvatting in de trotse, onaangepaste Rembrandt een vroege geestverwant herkennen, lijkt zij zich sterker verbonden te voelen met het cultureel ondernemerschap van diens leerlingen.

Archeologie Magazine

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine

Titel

  • Netwerkende kunstenaars in de Gouden Eeuw

Auteurs

Vertaling van

Genre

ISBN

  • 9789087045425

Uitgeverij & Jaar

  • Verloren 2015

Aantal Pagina's

  • 96

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Moord op de moestuin
Retour Spitsbergen
Genadeloos geschenk — uitgepakt in New York

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles