, Artikel door:
Auteur(s) boek:

De opstand van Boko Haram

De dodelijkste terreurgroep ter wereld

[Recensie] Geen terreurgroep kreeg de afgelopen jaren meer aandacht dan ISIS, maar de dodelijkste terreurbeweging is het niet. Die “eer” gaat naar Boko Haram. In 2014 kwamen er 6.644 mensen om het leven bij terreuraanslagen van Boko Haram. Daarmee hebben de West-Afrikaanse fundamentalisten zo’n 10 procent meer doden op hun geweten dan hun geloofsgenoten uit Irak en Syrië, blijkt uit cijfers van het in New York gevestigde Instituut voor Economie en Vrede.

Dat ISIS desalniettemin veel meer aandacht krijgt, heeft vanzelfsprekend alles te maken met de doelwitten die de twee bewegingen uitkiezen. Het onthoofden van westerse gijzelaars en de aanslagen in Parijs zijn aanmerkelijk mediagenieker dan de aanslagen op dorpen die Boko Haram uitvoert. Zelfs voor de meeste Nigerianen was Boko Haram jarenlang een ver-van-hun-bed-show, schrijft ontwikkelingswerker en journalist Manon Stravens in De opstand van Boko Haram.

Net als het kalifaat van ISIS is het gebied waar Boko Haram de scepter zwaait voor buitenstaanders levensgevaarlijk. Zelfs het Nigeriaanse leger sloeg er in 2013 met de staart tussen de benen op de vlucht. Stravens begaf zich daarom noodgedwongen aan de randen van de Boko Haram-regio. Daar sprak ze met slachtoffers van de terreurorganisatie en mogelijk zelfs met leden, die tussen de gewone burgers wonen. Hoewel Stravens al direct waarschuwt dat informatie over Boko Haram schaars is, is ze er toch in geslaagd een bijzonder lezenswaardig en informatief boek over de beweging te schrijven.

In de noordoostelijke Nigeriaanse staten die grenzen aan Niger, Tsjaad en Kameroen, is de voedingsbodem voor Boko Haram het grootst. De jonge generatie moslims moet daar niets hebben van de, in hun ogen, “westerse” wetgeving en instituties. Zij vallen begin deze eeuw in grote getale voor de charismatische Mohammed Yusuf die verkondigt dat invoering van de sharia en een terugkeer naar de “zuivere” islam een einde kunnen maken aan de armoede, ongelijkheid en de hardnekkige corruptie.

Geschiedenis Magazine

In 2009 gaat het mis. Als leden van de radicale organisatie een verkeersconflict krijgen met de politie en het leger – naar verluidt omdat de leden van Boko Haram geen helmen droegen – slaat de vlam in de pan, en beginnen de gewelddadigheden over en weer. Nog in hetzelfde jaar wordt Yusuf vermoord. Hij wordt opgevolgd door de hardliner Shekau. Van een beweging die gewone burgers ontziet, verandert Boko Haram in een organisatie die zijn leden rekruteert uit jeugdbendes, kerkgangers uitmoordt en in 2014 wereldwijd de aandacht trekt met de ontvoering van 276 meisjes.

Er ontstaat een spiraal van geweld, waarbij de militairen allesbehalve zachtzinnig te werk gaan. Volgens Amnesty zijn er sinds 2011 zeker 1.200 jongens en mannen zonder proces geëxecuteerd. Nog eens 7.000 anderen kwamen in gevangenschap om van honger, dorst en marteling.

Aan de vorig jaar gekozen president Muhammadu Buhari de ondankbare taak om Boko Haram aan te pakken én het leger in het gareel te krijgen.

Ook verschenen in Wordt Vervolgd

Titel

  • De opstand van Boko Haram

Auteurs

Vertaling van

Genre

ISBN

  • 9789054294115

Uitgeverij & Jaar

  • Conserve 2015

Aantal Pagina's

  • 224

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie,
Een spoor van mezelf
Net zero energy building

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles