, Artikel door:
Auteur(s) boek:

Revolution at Point Zero. Housework, Reproduction, and Feminist Struggle

Het huishouden in marxistisch perspectief

[Signalering] Revolution at Point Zero is een compilatie van essays die Silvia Federici schreef vanaf 1974. Sommige teksten zijn al veertig jaar oud, maar hebben (helaas) nog niets aan relevantie ingeboet.

Federici is een van de weinige activisten en wetenschappers die feminisme en marxisme op een overtuigende manier aan elkaar weet te koppelen. Revolution at Point Zero bevat onderzoek en theorievorming over de manier waarop huishoudelijk en sociaal reproductief werk het fundament vormen van kapitaalaccumulatie.

Het is een scherp en radicaal pleidooi om reproductief, affectief en seksueel werk (ja, ook seks is werk!), ouderenzorg en bezit fundamenteel opnieuw te structureren en te herwaarderen. Revolutie begint bij een reële transformatie van de sociale machtsverhoudingen en kan niet beperkt blijven tot het vervangen van politieke leiders.

Federici’s uitgangspunt is het lichaam van vrouwen en de sociale reproductie bestaande uit het complex aan activiteiten en sociale relaties die nodig zijn om überhaupt betaalde arbeid te kunnen uitvoeren. Federici’s boek is meer dan een stuk feministische geschiedenis. Het daagt uit tot handelen en veranderen. Het is een pleidooi voor een revolutie naar een nulpunt zonder scheve machtsverhoudingen.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Eerder verschenen in De Helling

Titel

  • Revolution at Point Zero. Housework, Reproduction, and Feminist Struggle

Auteurs

Vertaling van

Vertaler

Genre

ISBN

  • 9781604863338

Uitgeverij & Jaar

  • Pm Press / Trade Root Music 2012

Aantal Pagina's

  • 196

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Geluk is ook niet alles
De mens is geen plaag
Vrouwen die grenzen verleggen

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles