, Artikel door:
Auteur(s) boek:

De stad die de toekomst maakt

Hoe de burgemeester Eindhoven maakte

Rob van Gijzel stopte in 2016 als burgemeester van Eindhoven. Als terugblik op acht intensieve jaren heeft hij nu een essay geschreven. De stad die de toekomst maakt, het Eindhoven van Rob van Gijzel, is de titel. Eigenlijk is Hans Horsten de auteur, de ghostwriter.

De jongste geschiedenis van de stad is die van crisis en massawerkloosheid in begin jaren negentig, naar Brainport, designcentrum en maakindustriemotor anno nu. Hoe company town Eindhoven getroffen wordt door harde saneringen bij Philips (Operatie Centurion) en het faillissement van DAF Trucks, en hoe ‘nieuw ondernemerschap’ de crisis overwon en de regio doorgroeide naar een welvarende technologische topregio.

Een stad waar de Russische president Medvedev het open innovatiemodel kwam bekijken (in 2009) en bondskanselier Merkel in april 2016 de ASML-fabriek en de High Tech Campus bezocht. Rondgeleid door de man met de burgemeestersketting om. Van Gijzel was weliswaar ooit twaalf jaar lang parlementariër in Den Haag voor de PvdA, maar van de landelijke bestuurders heeft hij geen hoge pet op. Volgens hem is ‘de stad’, mits die voldoende armslag krijgt van de centrale overheid, dé drijvende kracht richting vernieuwing, voorspoed en de transformatie naar een ‘Smart City’. Bij Van Gijzel hoort bij zijn stad ook de hele kennissector en het Brabantse ondernemerschap, maar de rol van die andere partijen had hij wel wat explicieter mogen beschrijven.

Wandelmagazine

Eerder verschenen in TW

Titel

  • De stad die de toekomst maakt

Auteurs

Vertaling van

Vertaler

Genre

ISBN

  • 9789462261808

Uitgeverij & Jaar

  • Lecturis 2016

Aantal Pagina's

  • 68

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Mijn vader was priester
Escaping the rabbit hole
Wandelen naar wijsheid

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles