, Artikel door:
Auteur(s) boek:

Vrede zij met u, zuster

Zelfmoordterroriste uit België

[Recensie] In november 2005 blies de Belgische Muriel Degauque zichzelf op in Irak. De Amerikaanse soldaten die het doelwit waren van haar actie, kwamen met de schrik vrij. Slechts één van hen raakte lichtgewond. De actie van Muriel, de eerste westerse zelfmoordterroriste, is het onderwerp van het nieuwe boek van journalist Chris de Stoop die eerder indruk maakte met Het Complot van België, over de genocide in Rwanda.

Met Vrede zij met u, zuster. Het verhaal van een westerse zelfmoordterroriste, heeft hij opnieuw een prachtboek afgeleverd. De Stoop vertelt niet alleen het verhaal van Muriel, een meisje dat zich na een moeilijke jeugd met veel drank, drugs en verkeerde vriendjes bekeert tot de islam, maar schetst ook het streng islamitische milieu in Brussel waarin zij zich begeeft.

Omdat De Stoop sprak met tal van betrokkenen en inzicht had in de dossiers van justitie, is hij er in geslaagd om een boek te schrijven waarbij je als lezer als het ware als een vlieg op de muur kunt meekijken bij de activiteiten van de fundamentalistische moslims.

De ‘vriendengroep’ van Muriel heeft alle kenmerken heeft van een sekte. Vrijwel iedereen in haar omgeving leeft in de marge van de Belgische samenleving – ze draaien rond in een eigen kringetje en komen doorgaans rond van een uitkering. Ze zijn jong, extreem godsdienstig en voelen zich in het heidense België onbegrepen en gediscrimineerd.

Boekenkrant

Meestrijden in de jihad tegen de Amerikaanse ‘kruisvaarders’ is voor velen het hoogste doel. Ze reizen af naar Syrië om vanuit daar de ‘oversteek’ te maken naar Irak. Wat daarbij vooral opvalt, is hoe amateuristisch de wannabe-terroristen daarbij te werk gaan. Ze falen daardoor eigenlijk allemaal – Muriel incluis – in hun opzet.

In België maken ze wel een slachtoffer. De strenggelovige moslims bestrijden lichamelijke ongemakken en geestelijke problemen met aderlatingen en duivelsuitdrijvingen. Bij die praktijken komt één van hen, een jonge moslima, om het leven. “Zij vergiftigen hun gedachten en verdraaien de islam”, stelt de broer van de omgekomen vrouw bitter vast.


Eerder verschenen in Wordt Vervolgd

Titel

  • Vrede zij met u, zuster

Auteurs

Vertaling van

Genre

ISBN

  • 9789023458166

Uitgeverij & Jaar

  • De Bezige Bij 2010

Aantal Pagina's

  • 287

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Mijn begraven boek
Wonderboom
.Be our guest

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles