, Artikel door:
Auteur(s) boek:

Vuur + ijs

Klassiekers uit de Scandinavische keuken

Een kookboek voor alle seizoenen, vol frisse zomerse en kruidige winterse smaken!

[Recensie] Ik heb een zwak voor Scandinavië, hoewel ik er nog nooit geweest ben. Onbekend en toch bemind. Dit kookboek Vuur + ijs van Darra Goldstein trickerde deze gedachte. De sfeer, het verhaal, de kleuren, recepten, smaken en serene foto’s in dit kook- en kijkboek, vertaalt de Scandinavische way of live volledig naar de lezer. Alleen al de lay-out van Vuur + ijS  maakt dat je dit boek in je kast wilt hebben staan. Een lichtblauw zilveren, stoffen, hardcover boek, strakke Scandinavische stijl welteverstaan, gevuld met oogverblindende landschapsfoto’s en watertandende voedselfoto’s. Darra pakt me vanaf de inleiding volledig in met haar weemoedige woorden die een regenachtige dag in november aan zee beschrijven met smaken als gember, kaneel, piment, kardemom en kruidnagel. Het typeert dit kookboek zoals het is!

De keukens van Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken komen in dit boek samen zoals de ei-rijke taarten uit Fins Karelië, de rendierstoof uit het Zweedse Lapland, rogge-biercrackers van het Noorse Ålesund en zoetzure rodekool met karwijzaad uit Denemarken. Het kookboek staat vol met klassiekers uit de Scandinavische keuken en alles komt aan bod. Van hapjes vooraf, brood, soep, salades, vis, vlees, groenten en nagerechten. De foto’s bepalen de sfeer van het kookboek en die zetten aan tot het kopen van een vliegticket richting Scandinavië. Je wilt koken en wordt vooral nieuwsgierig naar meer. En daar begint alles mee. Nieuwsgierigheid naar Scandinavië en haar keuken!

De Scandinavische keuken lijkt in eerste instantie veel op de Nederlandse keuken. Veel aardse ingrediënten als kolen en bieten, aardappelen, haring en rundvlees, maar dan allemaal net even anders en lekkerder. Ieder recept wordt ingeleid met een kort verhaaltje door Darra Goldstein, een persoonlijke memoire of een korte geschiedenis van het gerecht. Het laat de lezer meer begrijpen van de Scandinavische keuken. Ook tussen de recepten door voorziet Darra de lezer van de nodige achtergrondinformatie over de verschillende landen en de typische ingrediënten. Zo is Vuur + ijs meer dan een kookboek alleen, het kan ook gebruikt worden als naslagwerk. Alle gangen komen aan bod en zelfs de voorraadkast wordt besproken. De recepten zijn overzichtelijk opgebouwd en behoeven weinig ‘exotische’ ingrediënten. Ik maakte de onweerstaanbare viskoekjes met remouladesaus en de frambozen koekjes: echte blijvertjes!

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Vuur + ijs van Darra Goldstein is een kookboek voor alle seizoenen, vol frisse zomerse en kruidige winterse smaken. Een heerlijk boek voor bij de openhaard of om uit te koken!

Eerder verschenen op http://www.kookboekenrecensies.nl/

Titel

  • Vuur + ijs

Auteurs

Vertaling van

Genre

ISBN

  • 9789059566866

Uitgeverij & Jaar

  • Fontaine 2016

Aantal Pagina's

  • 304

Beoordeling:

  • (4,5)

Boek aanschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen:

Unsavory Truth
De opdracht
De onzichtbare hand

Bestellen

Op zoek naar een boek? Bestel het hier.
Zo steun je De Leesclub van Alles