Geschiedenis & Archeologie

Honderdste geboortejaar Joop den Uyl (1919-1987)

Honderdste geboortejaar Joop den Uyl (1919-1987)

De erfenis van Den Uyl

[Recensie] Weinig politici weten ruim dertig jaar na hun dood nog zo de tongen los te maken als Joop den Uyl. Bewonderd door politieke geestverwanten, verguisd en verafschuwd door zijn tegenstanders. Het zegt wat over de zijn ideeën, begeestering en manier van politiek bedrijven dat hij onder linkse politici van nu vaak genoemd wordt als voorbeeld.

Lees verder...

De eeuwige kop van Jood

De eeuwige kop van Jood

De helaas nog altijd onvoltooide geschiedenis van het antisemitisme

De schrijvers

[Recensie] Ludo Abicht (1936) is een Vlaams filosoof en germanist en schreef al verschillende keren over de Joodse diaspora in Europa, met De Joden in België (1994) en Geschiedenis van de Joden van de Lage Landen (2006). De Joden van Antwerpen (2017) kreeg vorig jaar vier volle sterren van me mee.

Lees verder...

Dutch New York Histories

Dutch New York Histories

 Amerikaans en slavernij erfgoed

[Signalering] Dutch New York Histories is een bijzondere historische reisgids door New York en omgeving. Het bespreekt negentig locaties in en om de stad die een plek hebben in de geschiedenis van Nieuw-Nederland, en de nalatenschap van slavernij staat daarbij centraal. De auteurs zijn ook betrokken bij het project Mapping slavery en de succesvolle black heritage tours in Amsterdam en zijn bedreven in publieke geschiedenis.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Het Oostblokboek

Het Oostblokboek

Als reizen door het Oostblok

[Recensie] Dit is nu echt een boek om aan ‘armchair travelling’ te doen! Het Oostblokboek neemt je mee naar tien Europese landen uit het voormalige Oostblok, waar het communisme in de twintigste eeuw veel sporen heeft nagelaten. Op elke bladzijde staat een foto van een monument of een bijzondere plek met een bespreking erbij.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Gandhi De legendarische jaren

Gandhi De legendarische jaren

Dicht op de huid van een groot man

[Recensie] Waarschijnlijk kunnen we dit wel de definitieve biografie van Gandhi noemen. Uitgebreider gedocumenteerd, onderzocht en nageplozen wordt het niet dan dit 1071 pagina’s beslaande overzicht van zijn leven. Let wel: dit boek gaat nog alleen over de latere jaren: over de jeugdige jaren van Gandhi schreef biograaf Guha al een ander buikig deel: Gandhi – de jonge jaren.

Lees verder...

Over vroeger en nu

Over vroeger en nu

Vijftig vensterverhalen

[Recensie] In 2007 presenteerde de commissie Van Oostrom de historische canon: vijftig vensters op de vaderlandse geschiedenis, van hunebedden tot en met Europa. Sinds 2010 is deze canon opgenomen in de kerndoelen voor het primair en (onderbouw van) voorgezet onderwijs.

De vijftig vensters dienen ter inspiratie bij de behandeling van de tien tijdvakken. Zo zou de docent zijn lessen over het tijdvak Monniken en Ridders kunnen inkleuren met het venster Willibrord,

Lees verder...

Exile, Statelessness and Migration

Exile, Statelessness and Migration

Schaken met de geschiedenis

De onderlinge relatie tussen Hannah Arendt en andere Joodse denkers op de vlucht

[Essay] Hannah Arendt blijft een controversiële denker die vaak hevige weerstand oproept en haar connectie met Heidegger heeft het er niet beter op gemaakt. Tegelijkertijd is haar invloed wellicht groter dan ooit; haar boeken worden regelmatig herdrukt en de secundaire literatuur neemt gestaag toe.

Lees verder...

Mediterraneo

Mediterraneo

Op zoek naar de verloren maaltijd

[Recensie] “Een culinaire reisgids voor de mediterrane middeleeuwen” is de ondertitel van dit boek. Dat klopt, maar ook weer niet. Vooralsnog heeft de argeloze lezer alleen houvast aan de uitleg op de achterflap: “…schrijft Meerman met Mediterraneo een nieuw culinair standaardwerk, waarin hij als eerste de voornaamste eetculturen van Europa, Afrika en Azië met elkaar in verband durft te brengen.”

Op reis dus,

Lees verder...

Kroesvee

Kroesvee

Historische roman over de Nederlandse slavenhandel

[Recensie] John Meilink, auteur van deze hartverscheurende historische roman heeft zes jaar gewerkt aan dit boek, dat het eerste is van een serie van drie.

Bij historische romans is het altijd de vraag wat is echt, en wat is er – ten gunste van het drama – aan toegevoegd. Daarvan geeft Meilink achterin het boek rekenschap.

Lees verder...

Maoïstische Memoires

Maoïstische Memoires

De Nederlandse volgelingen van massamoordenaar Mao

Ook hier had Mao Tse-toeng veel volgelingen en zwaaide men graag met zijn Rode Boekje. Historicus Hans Schoots was een van hen, zo blijkt uit zijn Maoïstische Memoires.

[Recensie] Ooit had de communistische massamoordenaar Mao Tse-toeng (1893-1976) in Nederland een goede naam. Bij zijn overlijden sprak minister Van der Stoel van een “zwaar verlies”.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld