Jeugdboeken & YA

Niet te stoppen

Niet te stoppen

Weer een krachtig boek over ongelijkheid in Amerika

[Recensie] Schrijfster Angie Thomas maakte eerder het boek The Hate U Give, oftewel THUG, over een zwarte jongen die onterecht doodgeschoten wordt door de politie. Een heftig en mooi boek, waarvan er zeker meer mogen zijn – en meer ervan maken is wat Angie Thomas gedaan heeft.

Lees verder...

Het Noorderlicht 2 - Het listige mes

Het Noorderlicht 2 – Het listige mes

Het magische avontuur gaat verder

[Recensie] In het tweede boek van de Noorderlicht trilogie heb je de oorspronkelijke wereld van Lyra verlaten. Dit vond ik eigenlijk jammer want haar wereld was zo mooi en nu kom je terecht in onze wereld en in eentje die best wel naar is. Wel ontmoeten we Will, en hem vond ik wel heel tof.

Lees verder...

De Dysasters

De Dysasters

Tienerliefde, een geheim experiment en o ja, de wereld redden

[Recensie] Hoe zorg je ervoor dat lezende Young Adults niet na dertig bladzijden buffelen in een papieren boek zich verveeld op hun mobieltje storten? Stop er ten eerste voldoende spannende elementen in. Schrijf vervolgens het verhaal bijzonder filmisch op, zodat het leest als een snelle, hippe Netflixserie met alle plotwendingen op de juiste plekken om de lezer/kijker aan de avonturen van de helden gekleefd te blijven.

Lees verder...

Echte Amerikaanse jongens

Echte Amerikaanse jongens

Er zouden meer boeken moeten zijn over racisme en politiegeweld.

[Recensie] Rashad en Quinn zijn twee jongens die op dezelfde school zitten, maar elkaar niet echt kennen. Ze hebben weinig met elkaar te maken. Totdat Rashad door een agent het ziekenhuis in geslagen wordt terwijl Quinn getuige is. Beide jongens hebben eigenlijk helemaal geen zin in gedoe en willen het liefst gewoon doorgaan met hun normale leven.

Lees verder...

Het Noorderlicht 1 - Het gouden kompas

Het Noorderlicht 1 – Het gouden kompas

Kleurrijk, spannend, divers en magisch!

[Recensie] Lyra is een meisje dat, samen met haar daemon Pan, graag kattenkwaad uithaalt en speelt met haar vriendjes. Maar haar fijne leventje in Oxford eindigt abrupt als ze te maken krijgt met kindersmokkelaars en ze op reis gaat richting de Poolstreek om haar beste vriend Roger te redden. Onderweg komt ze heksen tegen,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

Het meisje dat de maan dronk

Het meisje dat de maan dronk

Heel fijn sprookje

[Recensie] Elk jaar wordt er een baby door de dorpelingen achtergelaten in het woud, als offer voor de heks. Heks Xan is alleen een goede heks, die alle achtergelaten kinderen naar de andere kant van het woud brengt, naar een liefdevol gezin. Maar dan voedt Xan een nieuw kind met maanlicht, waardoor het kleine meisje vol magie zit.

Lees verder...

Darwin en zijn beren

Darwin en zijn beren

 Evolutie volgens beertjes

[Recensie] Als psycholoog Frank Sulloway aankomt in de bibliotheek van universiteit Harvard, doet hij twee ontdekkingen. Eén: Darwins Over het ontstaan van soorten door middel van natuurlijke selectie, het boek dat hij zoekt, is op dit moment uitgeleend. Twee: de huidige lezer is een beer met een doctorshoed. Alsof dat op zichzelf nog niet gek genoeg is,

Lees verder...

Contender 1 - De Uitverkorene

Contender 1 – De Uitverkorene

Een nachtmerrie in twintig dimensies – of toch echt?

“Hij gleed uit in de natte modder en viel plat op zijn rug. Voor hem draaide het monster zich met een krijs om en kneep zijn zwarte ogen half dicht. Het sprong boven op hem. Schreeuwend van angst en wanhoop haalde Cade naar hem uit.

Zijn hand verdween in de open strot,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Vuurbom

Vuurbom

Bom onder vriendschap

[Recensie] Vriendschap tussen kinderen kan soms desastreus uitpakken. Harm de Jonge beschrijft in zijn  jeugdroman Vuurbom hoe een vriend zich ontpopt als pester.

In veel jeugdromans van Harm de Jonge duikt aan het begin een nieuwe jongen op, door wie de hoofdpersoon heftig gefascineerd raakt. Het zijn vreemde jongens, lichtelijk verontrustend ook, van het type sterke eenlingen die een geheim met zich meedragen.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Ontsnapt uit de dode hoek

Ontsnapt uit de dode hoek

“Remmen piepen. Banden gieren. Rafael gilt.”

[Recensie] Ontsnapt uit de dode hoek is een spannend boek dat de kinderen waarschuwt voor de gevaren van de dode hoek, die ontstaan bij vrachtwagens in het verkeer.

Het boek ontsnapt uit de dode hoek begint met Rafael. Rafael zit op de fiets en als lezer krijg je al snel een onaangenaam gevoel.

Lees verder...