Literatuur

Niet te stoppen

Niet te stoppen

Weer een krachtig boek over ongelijkheid in Amerika

[Recensie] Schrijfster Angie Thomas maakte eerder het boek The Hate U Give, oftewel THUG, over een zwarte jongen die onterecht doodgeschoten wordt door de politie. Een heftig en mooi boek, waarvan er zeker meer mogen zijn – en meer ervan maken is wat Angie Thomas gedaan heeft.

Lees verder...

Olga

Olga

Standvastig en vasthoudend

[Recensie] Wie Bernhard Schlink’s De voorlezer uit 1995 heeft gelezen – zijn eerste roman waarmee de auteur zich duidelijk op de literaire kaart heeft gezet – herinnert zich het verpletterende slot en de uitgekiende structuur die meteen duidelijk maakten dat een er groot schrijver in hem huist. Zijn roman De vrouw op de trap is met dezelfde kwaliteit binnengehaald,

Lees verder...

Een dood die niets bewijst

Een dood die niets bewijst

Liefde in tijden van afwezigheid

[Recensie] 1929. Sinds een maand verblijft Sandu in Parijs. De zon is net ondergegaan in de Jardin du Luxembourg. Sandu is bijna volmaakt gelukkig. Thuis, in Boekarest, heeft hij Irina achtergelaten die van hem houdt. Plichtsgetrouw schrijft hij haar. Wanneer op een dag haar brieven uitblijven, verandert Sandu’s onverschilligheid in grote bezorgdheid.

Anton Holban (1902-1937) was een van de grondleggers van de moderne roman in Roemenië.

Lees verder...

De zevende toon

De zevende toon

Kunst geeft betekenis aan het leven

[Recensie] Tijdens de Tweede Wereldoorlog roofden de nazi’s op grote schaal kunst. Hitler en Göring vulden zo hun eigen museumcollectie. Ze stroopten musea af en stalen de kunst of kochten ze voor een veel te lage prijs. Joden moesten hun kunst achterlaten als ze moesten vluchten of opgepakt werden. Soms gaven ze elkaar hun kunst in bewaring.

Lees verder...

VIN

VIN

De leerkracht als “opnieuwbeginner”

De eerste zin:

“Eerst werkte ik in ‘de accordeon’.”

Recensie

Lore is een jonge lerares die haar weg zoekt tussen het personeel en de leerlingen van het VIN, het Vrij Instituut voor Nijverheid. Maar echt goed gaat het niet. Net zoals haar privéleven, dat getekend wordt door haar na zeven jaar afgesprongen relatie met beeldend kunstenaar Daniël,

Lees verder...

Tot in de hemel

Tot in de hemel

Indringend en alarmerend verhaal over bomen als levend organisme

[Recensie] Amerikaanse schrijvers schrikken niet zo snel terug voor een pagina meer of minder. Dat mag duidelijk zijn. Richard Powers is vooral bekend van zijn uitgebreide research voor zijn boeken over diverse thema’s. In Tot in de Hemel blijkt die research nog eens te meer. Het verveelt zeker niet,

Lees verder...

Al te luide eenzaamheid

Al te luide eenzaamheid

Papierpletter als schatbewaarder

[Recensie] De Tsjech Bohumil Hrabal put blijkbaar graag uit eigen ervaring bij het schrijven van zijn boeken. Eerder las ik Zwaarbewaakte treinen; aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft hij gewerkt als perronchef. Vanaf 1954 werkte hij ongeveer vijf jaar bij een depot van oud papier. Al te luide eenzaamheid gaat over een man die al vijfendertig jaar werkt als papierpletter.

Lees verder...

Waar de wereld begint

Waar de wereld begint

ZKV’s van een vroegrijpe literator

[Recensie] Ongelooflijk hoe de Amerikaanse southern writer Truman Capote (1924-1984) koning van de non-fictie nog voor zijn 20e verbluffende miniatuurtjes schreef. Zet alle bevooroordeeldheid opzij en zwelg in de prachtige, in 2013 teruggevonden high-school verhalen van Capote.

Truman Capote, klein, kwaakstem, gay, verwierf zijn status met In Cold Blood (1966),

Lees verder...

Een schitterend gebrek

Een schitterend gebrek

Japin is als schrijver heer en meester over zijn stof

[Recensie] Er zijn al heel wat romans en verhalen geschreven met Casanova als hoofdpersoon. Hoewel zijn eigen Histoire de ma vie nauwelijks te overtreffen lijkt, zijn andere schrijvers er nooit voor teruggeschrokken om het toch te proberen. Na onder vele anderen Arthur Schnitzler, Richard Aldington en Andrew Miller doet nu Arthur Japin een poging in zijn nieuwe roman Een schitterend gebrek,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Grote dieven kleine dieven

Grote dieven kleine dieven

Diefstal als deugd

[Recensie] De Voltaire aan de Nijl wordt hij genoemd. Vanwege zijn ongebreidelde zin in relativeren en zijn spotlust. In het nawoord bij Grote dieven kleine dieven wordt door vertaler Mirjam de Veth een mooi inzicht gegeven in zijn kijk op het leven:

“Cossery heeft een hekel aan domheid en lelijkheid en geeft met bijtende spot lucht aan zijn haat tegen de rijken,

Lees verder...