Mens & Gezondheid

Helende zorg

Helende zorg

Een geïnspireerd perspectief op gezondheid en ziekte

[Recensie] Voor ons lichaam zorgen we, bewust of onbewust. Met dagelijkse routines of in de sportscholen, maar ook, als het nodig is, in revalidatiecentra of tijdens een strandwandeling om eens lekker uit te waaien. Wat nou als dat lichaam hapert, we ons bewust worden van onze lichamelijke begrenzingen en onze, vaak vanzelfsprekend geachte,

Lees verder...

Het geheim van de schildpad

Het geheim van de schildpad

Langlevende soorten zijn traag

Al voor je goed en wel ter wereld komt begin je al te verouderen.

Waarom wordt een schildpad twee keer zo oud als een mens? Met die vraag in het achterhoofd schreef verouderingsarts David van Bodegom Het geheim van de schildpad, een zeer toegankelijk boek over wat veroudering in het dierenrijk ons leert over de lengte van onze eigen levens.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Genadeloos geschenk — uitgepakt in New York

Genadeloos geschenk — uitgepakt in New York

Samen naar het tuimelkruid

[Voorpublicatie] “Marylene Smeets (1968) krijgt in 2003 de diagnose Multiple Sclerose; zestien jaar later voelt ze zich gelukkiger en gezonder dan voor het ontvangen van dit nieuws. In Genadeloos geschenk — uitgepakt in New York beschrijft ze op aangrijpende, vermakelijke en inspirerende wijze haar pad.

Op het moment dat Marylene de MS-diagnose krijgt,

Lees verder...

Recensie door:

  • Onbekend

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Kaizen

Kaizen

Elke dag iets beter

[Recensie] De mensheid onderging de zitzak, Feng Shui, het brooddieet, knickerbockers, tiny houses, de antiautoritaire opvoeding, skating en tuinbroeken. Trends die na verloop van tijd allemaal zijn overgewaaid. Goed, tiny houses nog niet, maar hoe lang kan dat duren? Hier hebben we ‘Kaizen’, een fraai trendy woord dat zoveel wil zeggen als ‘jezelf elke dag een beetje verbeteren’.

Lees verder...

Healing en ‘alternatief’ genezen: een culturele diagnose

Healing en ‘alternatief’  genezen: een culturele diagnose

Ruim denken als rookgordijn

[Recensie] Op alternatieve geneeswijzen, zo stelt antropoloog Peter Jan Margry, rust ten onrechte een taboe, en dat wordt vooral in stand gehouden door de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Zijn ‘culturele diagnose’ van deze sector is een dubbelhartig boek, waarin hij zich ogenschijnlijk onthoudt van een oordeel over de werkzaamheid van alternatieve geneeswijzen, maar wel bepleit om ze een gelijkwaardige positie naast de reguliere geneeskunde te geven.

Lees verder...

Filosofie van de burn-out

Filosofie van de burn-out

De burn-out legt de gebreken van onze samenleving bloot

De schrijver
[Recensie] Pascal Chabot (1973) is een veelzijdige filosoof uit Franstalig Belgie. Hij studeerde in Parijs, Brussel en Luik, en is tegenwoordig docent filosofie en communicatie. Chabot publiceerde over filosofie en schreef fictie. Nadat het origineel van het hier besproken boek in 2013 was verschenen, nodigde een anesthesist hem uit om werkstress in haar eigen ziekenhuis te ervaren.

Lees verder...

Is er een hemel voor autisten?

Is er een hemel voor autisten?

Persoonlijke verhalen over autisme en het christelijk geloof

De schrijver
[Recensie] Alianna Dijkstra (1974) is journaliste en dicht opwekkende liedteksten. Ook schrijft ze kinderboeken, onder meer over ene Daan en zijn opa, waarbij Elly Zuiderveld een bijpassend liedje maakte. Eerder schreef Dijkstra twee andere boeken over autisme: Autisten liegen niet (2012) en Autisteneiland (2014).

Lees verder...

Hindergroen

Hindergroen

Columns van Martine Bijl

[Recensie] Hindergroen is een luchtig nazomerboekje en een bundeling van de columns die Martine Bijl schreef voor Zin magazine. De columns zijn in dit boekje omlijst door twee verhalen over haar ziekte. Zij overleed op 30 mei 2019, het boekje is uit 2016.

Met de titel Hindergroen wordt bedoeld: onkruid,

Lees verder...

200 jaar homeopathie

200 jaar homeopathie

Homeopathie in België

[Recensie] Wat is homeopathie? Zelfs trouwe gebruikers weten het na al die jaren nog steeds niet. Filip Van Beurden vertelt in 200 jaar homeopathie, een onverdund kritische bespreking, dat hij honderden personen vroeg wat een homeopathisch geneesmiddel was. Drie kwart meende dat het ‘natuurlijk’ of ‘op basis van planten’ was. Het resterende kwart beaamde dat de hoge verdunningen het meest kenmerkend zijn of dat een antwoord dat begint met ‘een geneesmiddel dat…’ niet goed kan zijn omdat een homeopathisch middel doorgaans gewoon suiker is.

Lees verder...

Gelenkfit in die Berge – Wandern mit Gelenkbeschwerden

Gelenkfit in die Berge – Wandern mit  Gelenkbeschwerden

Knarsende knoken

[Signalering] Stel, de jaren gaan tellen en dat voel je in je knieën en heupen, vooral tijdens een afdaling. Of je hebt een operatie aan je ‘mechaniek’ moeten ondergaan. Een drietal Oostenrijkse artsen beschrijft welke behandelmethoden er zijn en reikt vervolgens een trainingsprogramma aan met tips en oefeningen om zonder pijn, geknars en gekraak door te gaan met wat je het liefste doet: bergwandelen.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld