Psychologie

Het is maar een scheiding

Het is maar een scheiding

Langzaam helende wonden

[Recensie] Ai, een echtscheiding. Het ene moment lig je nog samen als twee zielstevreden spinnende poezen in één bed, het andere moment sta je blazend en grommend als kat en hond tegenover elkaar op het koude zeil. Ergens is iets mis gegaan. Jullie zijn uit elkaar gegroeid omdat je de connectie met elkaar verloren hebt.

Lees verder...

Waarom liefde eindigt

Waarom liefde eindigt

Sociologie van de seksuele vrijheid

[Signalering] Het vertrekpunt van dit boek is dat er meer bladzijden gevuld zijn met verhalen over de bijzondere wijze waarop liefde tot stand komt, dan hoe ze aan haar einde komt. Als er al over het einde van de liefde wordt gepraat of geschreven, dan gaat het meestal om een psychologisch vertoog of een slap aftreksel daarvan in kranten of tijdschriften.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Hypocrisie

Hypocrisie

Waarom je af en toe moet doen alsof

De schrijver
[Recensie] Journalist Rik Peters (1987) schrijft over wetenschap en filosofie. In 2015 publiceerde hij Verlichte kost. Filosofen van toen over eten van nu.

Waar gaat het boek over?
Mensen zijn hypocriet als ze iets anders doen dan ze beweren. Dit verschil tussen woord en daad is niet zo fout als het lijkt,

Lees verder...

In hemelsnaam

In hemelsnaam

Van haar oma is niets bewaard gebleven

[Recensie] Geertje Paaij volg ik al een hele tijd op twitter, waar ze vaak berichtjes schrijft over de psychiatrie. Door haar las ik Raarhoek van Miek Smilde, over de geschiedenis van een psychiatrisch ziekenhuis, echt een aanrader! Nu heeft Geertje een boek geschreven over het bijzondere levensverhaal van haar vader. 

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Kaizen

Kaizen

Elke dag iets beter

[Recensie] De mensheid onderging de zitzak, Feng Shui, het brooddieet, knickerbockers, tiny houses, de antiautoritaire opvoeding, skating en tuinbroeken. Trends die na verloop van tijd allemaal zijn overgewaaid. Goed, tiny houses nog niet, maar hoe lang kan dat duren? Hier hebben we ‘Kaizen’, een fraai trendy woord dat zoveel wil zeggen als ‘jezelf elke dag een beetje verbeteren’.

Lees verder...

(S)experimenteren

(S)experimenteren

Komt van ruilen echt huilen?

[Recent] Op tafel ligt het boek (S)experimenteren. Het heeft een strakke kleurstelling, een helder beeld op de cover dat nieuwsgierig maakt (aantrekkelijke vrouw met openvallend gewaad), en op de achterflap een mooi lettertype met informatieve tekst. Puike buitenkant. Maar hoe staat het met de binnenkant? Anders gezegd: maakt de inhoud de verwachtingen waar die de glossy buitenkant schept?

Lees verder...

Betekenis geven aan het leven: atlas van onze mythen en motieven

Betekenis geven aan het leven: atlas van onze mythen en motieven

Mythische moraalfilosofie

[Recensie] Luister: wij mensen delen basale lichamelijke en emotionele behoeften. Willen wij die oerbehoeften bevredigen, dan zullen we op z’n tijd moeten samenwerken en op z’n tijd moeten strijden. Mythes laten zien hoe een bepaalde cultuur die noodzaak tot strijd en samenwerking begrijpt en beoordeelt. Uiteindelijk komen die mythes op hetzelfde neer: het onbekende (de Moeder,

Lees verder...

Filosofie van de burn-out

Filosofie van de burn-out

De burn-out legt de gebreken van onze samenleving bloot

De schrijver
[Recensie] Pascal Chabot (1973) is een veelzijdige filosoof uit Franstalig Belgie. Hij studeerde in Parijs, Brussel en Luik, en is tegenwoordig docent filosofie en communicatie. Chabot publiceerde over filosofie en schreef fictie. Nadat het origineel van het hier besproken boek in 2013 was verschenen, nodigde een anesthesist hem uit om werkstress in haar eigen ziekenhuis te ervaren.

Lees verder...

Is er een hemel voor autisten?

Is er een hemel voor autisten?

Persoonlijke verhalen over autisme en het christelijk geloof

De schrijver
[Recensie] Alianna Dijkstra (1974) is journaliste en dicht opwekkende liedteksten. Ook schrijft ze kinderboeken, onder meer over ene Daan en zijn opa, waarbij Elly Zuiderveld een bijpassend liedje maakte. Eerder schreef Dijkstra twee andere boeken over autisme: Autisten liegen niet (2012) en Autisteneiland (2014).

Lees verder...

De Goelag Archipel

De Goelag Archipel

Gekneusd maar niet gebroken

[Recensie] Misschien al wel drie jaar kijk ik tegen drie boekenruggen aan. Tweedehands gekocht met het voornemen ze nu eens echt te gaan lezen. Deze op elkaar liggende drieling op elkaar is  samen zo dik als een gipsbetonblok. Het is Solzjenitsyns verslag van zijn hellevaart naar de strafkampen van de Goelag Archipel; voor de goede verstaander: de vreeswekkende wereld van de strafkampen die het Sovjet-regime erop na hield vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw.

Lees verder...