Natuurwetenschappen & Techniek

Middeleeuwse tuinen

Middeleeuwse tuinen

Aardse paradijzen in oost en west, 1200-1600

[Recensie] Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden presenteert in de zomer van 2019 de tentoonstelling getiteld Middeleeuwse tuinen: aardse paradijzen in oost en west. In deze tentoonstelling staan de tuinen uit het oosten en westen centraal. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie waarin de verschillende tuinen uit de periode van 1200 tot 1600 aan bod komen.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Uneasy street: the anxieties of affluence

Uneasy street: the  anxieties of affluence

Geboren winnaars

[Recensie] Bent u rijk? En vindt u dat ongemakkelijk? Die vragen worden zelden zo bruut gesteld, en ook Rachel Sherman doet dat niet. Maar ze stelt ze wel, tactvoller, en de antwoorden die ze krijgt, zijn  interessant. Sherman heeft in New York een vijftigtal mensen geïnterviewd met inkomens boven een kwart miljoen dollar per jaar, de meeste zaten zelfs boven het half miljoen.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Verlichting nu

Verlichting nu

Wie wil er leven in de wetenschappers-heilstaat van Steven Pinker?

[Essay] Wat moeten we met een boek als Verlichting Nu van de Canadees-Amerikaanse taalkundige en experimenteel psycholoog Steven Pinker? Het bevat een schat aan informatie over de verdienste van de natuurwetenschappen en de positieve ontwikkelingen op het gebied van economie, technologie, gezondheidszorg, veiligheid, onderwijs, welzijn en zelfs geluk.

Lees verder...

200 jaar homeopathie

200 jaar homeopathie

Homeopathie in België

[Recensie] Wat is homeopathie? Zelfs trouwe gebruikers weten het na al die jaren nog steeds niet. Filip Van Beurden vertelt in 200 jaar homeopathie, een onverdund kritische bespreking, dat hij honderden personen vroeg wat een homeopathisch geneesmiddel was. Drie kwart meende dat het ‘natuurlijk’ of ‘op basis van planten’ was. Het resterende kwart beaamde dat de hoge verdunningen het meest kenmerkend zijn of dat een antwoord dat begint met ‘een geneesmiddel dat…’ niet goed kan zijn omdat een homeopathisch middel doorgaans gewoon suiker is.

Lees verder...

Darwins Engelen

Darwins Engelen

Vrouwelijke geleerden in de tijd van Charles Darwin

[Signalering] In zijn Descent of Man (1871) schreef Darwin enkele vrouwonvriendelijke passages, zich voegend naar het victoriaanse vrouwbeeld. Hij onderkent echter ook de evolutionaire rol van vrouwelijke partnerkeuze. Deze ambivalentie blijkt ook uit zijn houding tegenover zijn eigen kinderen: Ieder kind vormde een belangrijk tandwiel in het ‘familiebedrijf Darwin’ bij het doen van waarnemingen.

Lees verder...

The Game

The Game

Het logo van onze beschaving is nu mens-toetsenbord-scherm

De schrijver
[Recensie] De Italiaanse filosoof, schrijver, theater- en muziekmaker Alessandro Baricco (1958) werd internationaal bekend door De barbaren, waarin hij de voordelen bezingt  van onze huidige oppervlakkige cultuur en van het verlies aan culturele elite. The Game beschouwt hij als een vervolg op De barbaren.

Lees verder...

Snijpunt Isfahan

Snijpunt Isfahan

Een zoektocht van vader en dochter

[Recensie] Maite Karssenberg (1989) schreef een alleraardigst boekje over een onalledaags onderwerp: Snijpunt Isfahan. Hoewel: Een zoektocht van vader en dochter, zoals de ondertitel luidt, geeft het boek een alledaagser tweede thema: de zoektocht van dochter naar vader.

Aan de oppervlakte gaat het verhaal over een vader zoals er vermoedelijk tienduizenden rondlopen: veel te briljant voor deze samenleving en daardoor een beetje tussen de maatschappelijke wal en schip beland.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Vanuit de plant gezien 

Vanuit de plant gezien 

Wat wil de plant? Leven!

[Recensie] Een plant, elke plant, elk organisme, wil leven. Elk organisme dat wil leven is daarvoor afhankelijk van anderen. Planten zijn meesters in het creëren van een omgeving waarin anderen graag willen zijn en trekken zo de noodzakelijke relaties aan. Dit kunnen andere planten zijn maar ook schimmels, bacteriën en dieren die nodig zijn om deze omgeving,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

De gemaakte planeet. Leven in het Antropoceen

De gemaakte planeet. Leven in het Antropoceen

Klimaatcrisis: chaos of hanteerbare complexiteit?

[Recensie] Het debat tussen eco-optimisten en -pessimisten gaat over de fundamentele vraag waar we met de wereld en de mensheid naartoe gaan. Blijven de continenten (nog net) leefbaar omdat we – vooral dankzij technologisch vernuft – tijdig en voldoende in actie komen? Of zitten we al op een stijle glijbaan die ons onherroepelijk dwingt tot massale volksverhuizingen waarbij hele volkeren misschien wel in hun bestaan worden bedreigd.

Lees verder...

Vogels van Europa

Vogels van Europa

Schandelijke ontwikkeling: zeldzame vogels eten

[Blog] Erg blij was de redactie toen we hoorden dat er een vervolg kwam op het eerste en al briljante vogelboek van O.C. Hooymeijer. Deze vogelkenner en kunstenaar wijdde weer enkele jaren van zijn leven om bijzondere vogels op te sporen, te determineren, te tekenen en alles wat er over deze soorten bekend is met zijn trouwe schare van bewonderaars te delen.

Lees verder...